Kako su zapadne sankcije „ubile“ Putina

Sankcije Vašingtona i Brisela trebalo je da zadaju smrtonosan udarac Rusiji, ali godinu dana od njihovog uvođenja ruska ekonomija je u mnogo boljem stanju nego što su mnogi predviđali, piše Kenet Rapoza, kolumnista američkog magazina Forbs.

Iako, pad cena nafte sa 100 na 45 dolara nije pomogao Rusiji, kao ni mešanje u ukrajinski konflikt i aneksija Krima, za većinu ruskih problema zaslužna je baš Rusija, a ne Zapadne sankcije.

Sankcije su uvedene u julu 2014. godine, a pooštrene u septembru. Na šta je Rusija odgovorila kontrasankcijama.

I šta je rezultat?

Berzanski fond „Market Vectors Russia“ porastao je za 41,5%, što Rusiju čini najboljim ovogodišnjim tržištem u razvoju. Rublja je porasla u odnosu na dolar za 17% od početka godine i sada se za jedan dolar može dobiti nešto manje od 50 rubalja. A, američki investicioni fond Goldman Saks je predviđao da će jedan dolar vredeti 70 ruskih novčanica.

Prošle nedelje, najveći ruski prehrambeni maloprodajni lanac Magnit objavio je da mu je prodaja u aprilu porasla za 28,73% i da je otvorio 163 nova objekta. Bez obzira što ulaganje u Rusiju nije trend, ipak se ulaže.

Prema izveštaju konsultantske kuće „JP Morgan“ ruske državne finansije su „prilično zdrave“ zahvaljujući niskom javnom dugu.

Rusija je sama izazvala sankcije, ali je i sama stabilizovala svoju ekonomiju. Guverner Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina odlično se pokazala u jednoj od najgorih ruskih ekonomskih kriza u proteklih nekoliko decenija i postala jedan od najboljih guvernera u svetu. Situacija se stabilizovala i ona sada može da omekša monetarnu politiku i smanji referentne kamatne stope.

Ove godine se očekuje i rast ruskog spoljnotrgovinski suficita sa 59 na 70 milijardi dolara (5,5% BDP-a).

Prošlogodišnje slabljenje rublje, visoke kamatne stope i recesija izvršile su veliki pritisak na ruski finansijski sektor. Ali, nefinansijske korporacije, kao npr. Magnit, su se odlično snašle.

DA, ruski BDP se smanjio u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti preiod prošle za 1,9%. Ipak, ruska ekonomija je u mnogo boljem stanju od očekivanog.

Prema najnovijem indeksu Svetskog ekonomskog foruma, Rusija je na listi „Svetskog ljudskog kapitala“ skočila sa 55. na 26. mesto. I, tako pretekla zemlje poput Izraela, Brazila, Španije, Italije…

Krajem juna Evropska komisija će raspravljati o ruskim sankcijama i ja mislim da će one biti ukinute, ako ne u junu, onda sigurno do kraja godine, zaključuje Kenet Rapoza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com