Ko laže : Evakuišu li se ili predaju borci Azova iz Azovstalji?

Zvala me je jedna dobronamerna prijateljica iz dalekog vanevropskog inostranstva da me pita mogu li ja u Srbiji da dobijem istinitu informaciju o dogadjajima u Ukrajini?

Kao da nije 21.vek i kao da ne postoji Internet, oni sa političkog Zapada iz nekog razloga bezuslovno smatraju da smo svi mi na političkom Istoku žrtve propagande, a oni se informišu istinito, pravovremeno, objektivno. I tu nije dozvoljeno sporiti se i nešto dokazivati.

Ali, evo nas danas pred enigmom Azovstalji : da li se borci Azova danas oslobadjaju iz višenedeljne opsade, po odluci Kijeva, ili se predaju i idu u zatočeništvo, u režiji Rusije?

Nemačka državna televizija ARD, koja je u ratu s Rusijom do guše, najpre je objavila da se borci Azova iz Azovstalji evakuišu, da su njihovi komandanti dobili naredbu da se čuvaju ljudski životi i da Kijev, u saradnji sa UN i Crvenim krstom radi na daljoj evakuaciji, onih koji su u Azovstalji ostali, i razmeni za ruske zarobljenike, onih koji su već evakuisani. Zatim se u izveštaju čula reč predaja, a sad se opet ARD u izveštavaju drži ukrajinske verzije o evakuaciji, koju su organizovali Kijev, UN i Crveni krst, ali  i o dogovorenoj razmeni.

Da je, u tom slučaju, nelogično što su borci Azova iz Azovstalji transportovani na teritoriju koju drži DNR – ili u bolnicu, ili u zatvor, a ne na teritoriju, koju drži Kijev, činjenica je zbog koje se ARD ipak pita : Da li je ovo spasavanje ili kapitulacija? I u igru uvodi „rusku Pirovu pobedu“.

Francuska televizija France24 se ne pita ništa. Ta televizija se strogo  drži ukrajinske verzije po kojoj se borci Azova evakuišu po odluci Kijeva, odnosno pošto je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odlučio da je bitka završena.Evakuišu se da bi bili razmenjeni.

List Komersant tvrdi da su ovu evakuaciju /predaju dogovorile vojne snage Rusije i Ukrajine u ponedeljak uveče i da UN i Crveni krst u tome nisu učestvovali.

Vesti o predaji ili evakuaciji Azovstalji potisnula je duboko u pozadinu vest o tome da je Medjunarodni krivični sud u Hagu baš danas u Ukrajinu poslao 42 istražitelja, sudska medicinara i druga saradnika da sakupe dokaze o ratnim  zločinima i zločinima protiv čovečnosti.

Ovaj tim, najveći otkako postoji Medjunarodni krivični sud, uglavnom je obezbedila Holandija, prenosi ARD.

Da se dogadja mnogo više od onoga što se registruje na površini, svedoče i današnji potezi Moskve.

Spiker Državne dume Vjačeslav Volodin usprotivio se mogućoj razmeni boraca Azova nazivajući ih „nacističkim zločincima“, pa je na njegov poziv Odbor za odbranu ruskog parlamenta odlučio da uputi Državnoj dumi predlog zakona kojim se zabranjuje razmena „nacističkih zločinaca“ o kome će se raspravljati 18.maja.

Da bi borci Azova iz Azovstalji mogli u ruskom zarobljeništvu da ostanu najmanje do 26.maja, svedoči saopštenje Ministarstva pravde RF prema kome je Državno tužilaštvo Rusije uputilo zahtev Vrhovnom sudu u kome se traži da se puk Nacionalne garde Ukrajine „Azov“ prizna za terorističku organizaciju i njegovo delovanje u Rusiji zabrani.Vrhovni sud je, kako prenose ruski mediji, saopštio da je rasprava o tom predlogu zakazana za 26.maj.

Zanimljivo da toliko optuživani puk Azov u Rusiji nije zabranjen, niti je klasifikovan kao ekstremistička organizacija. Komersant podseća da je kao  takva, po ruskim propisima, dosad bila sankcionisana samo organizacija „Desni sektor“.

Taj list, logično, upozorava da se propisi koji još nisu doneti ne mogu primenjivati na pripadnike Azova, koji su se predali pre njegovog eventualnog usvajanja, i pozivajući se na pravna misljenja tvrdi  da će se zakonska odredba, ako bude usvojena, ticati dogadjaja u budućnosti. A da ni to nije malo ukazuje tvrdnja Komersanta o popularnosti Azova u Ukrajini i bojevoj sposobnosti njegovih pripadnika.

Komersant saznaje da  pripadnike ukrajinske  vojske i borce Azova, koji su se predali, ispituje Istražni komitet Rusije u svojstvu svedoka „u okviru istrage krivičnih dela ukrajinskog režima protiv civilnog stanovništva Donbasa“.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com