Azovstalj, Marijupolj : Posle predaje, hoće li biti razmene?

Snagama teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike predala su se 264 borca „Azova“ koji su  bili pod opsadom u čelični Azovstalj u Marijupolju, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.

Kako je preneo „Moskovski komsomolac“ njih 53 su teško ranjeni i prevezeni su u bolnicu u Novoazovsk na teritoriji DNR. Ostali su prevezeni u Jeljenovku (Еленовка) gde će biti saslušani.

U Azovstalji je ostalo još 2227 ljudi, njihova predaja se nastavlja, tvrde ruski izvori.

Mada je nemačka televizija isprva upotrebljavala izraz ‘evakuacija’, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio predaju dela boraca iz Azovstalji kao „težak dan“ i kao sledeći cilj postavio spasavanje njihovih života jer su Ukrajini njeni „heroji potrebni živi“.

„Težak dan. Ali ovaj dan, kao i svi ostali, precizno je namenjen očuvanju naše zemlje i našeg naroda“, rekao je Zelenski u video poruci.

„Zahvaljujući braniocima Marijupolja, mi smo dobili kritično važno vreme za formiranje naših rezervi, preraspodelu  naših snaga i dobijanje pomoći od naših partnera, izjavila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

Dodajući da su“ svi zadaci odbrane Marijupolja ispunjeni“, ona je rekla :

„Nažalost, nismo uspeli vojno da ih oslobodimo“.

Obe strane rusko – ukrajinskog rata sada nastoje da dogadjaj politički okrenu na svoju korist ili da bar ograniče štetu budući da je slučaj Azovstalj od ogromnog simboličkog značaja za obe strane.

U tom se kontekstu spekuliše, posebno na ukrajinskoj strani, o mogućnosti razmene boraca Azova za ruske zarobljenike.Zasad konkretnih vesti o tome nema.

U gledanim emisijama ruske državne televizije „Rusija 1“, neki su gosti juče divljali da ne žele da nijedna rublja njihovog poreza ode na lečenje boraca „Azova“, oni su danas dobili uputstvo za ponašanje od bezbednosnog projekta „Ватфор“, koji je u svom saopštenju predaju boraca Azova uporedio s predajom armije fon Paulusa posle opsade Staljingrada.

„Važno je pokazati da će u zarobljeništvu ukrajinskim vojnicima biti bolje nego u odbrani. U rovovima se vesti momentalno šire i ako ruske turbopatriote budu izludjivale slike azovaca u bolnicama, na lečenju, živih i čak nahranjenih – jednostavno imajte na umu sve se to ne pokazuje radi vas“, prenose to saopštenje ruski mediji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com