Kriza na tržištu električnih automobila : Cena litijuma pala za 80%?

Svetsko tržište električnih automobila krizira : broj ponudjača je enorman,a tražnja ispod očekivanja.

Cena litijum karbonata, ključne sirovine za izradu baterija, za koju je u novembru 2022.godine izgledalo da joj je samo nebo granica, otad je pala sa rekordnih 597 500 juana (82 217 dolara) za tonu na sadašnjih 91 500 juana (12 590$)za tonu.

Stručnjaci se nešto razlikuju u proceni daljeg kretanja ove cene, ali njen povratak na rekordne nivoe u dogledno vreme ne očekuje niko.

Respektabilni Trade economics očekuje da će ona u narednih 12 meseci biti oko 98 663,60 juana (13 576 dolara) što je tek 16,5 odsto od rekordne cene iz novembra 2022.godine.

U svu tu svetsku gužvu, sa zakašnjenjem koje kod ovakvih inovacija može biti kobno, uleće i Srbija : svadjom oko mogućih ekoloških šteta i očekivanih ekonomskih koristi od eksploatacije litijuma u Jadru i za 11.juli najavljenom Stelantisovom prezentacijom Fiat Grande Pande,koja će se u električnoj i hibridnoj varijanti proizvoditi u Kragujevcu.

Zašto je pojeftinio litijum?

Jer se na tržištu pojavio suficit litijum karbonata koji reakcijom s kalcijum hidroksidom daje litijum hidroksid koji se koristi u baterijama za električne automobile.

Rast cena litijuma, izazvao je prirodno pomamu za tim metalom,pa su se množile vesti o otvaranju novih nalazišta ,pre svega u Kini i Indoneziji, što je posledično izazvalo rast ponude.

Koju nije pratila očekivana tražnja.Na šta tržište već reaguje : smanjuje se proizvodnja na nalazištima gde je najskuplja,a otvaranje novih nalazišta se preispituje.

Kako analizira ruski list Komersant, prodaja električnih automobila u 2021.godini je u odnosu na 2020.godinu porasla za 112 odsto, a u 2023.godini u odnosu na 2022.godinu rast je iznosio samo 30 odsto.

Zašto je oslabila tražnja za električnim automobilima?

Ocenjuje se da je glavni uzročnik najveće kinesko tržište s ratom cenama i okončanjem programa državnih subvencija,ali nije bez značaja ni globalnim političkim tenzijama izazvana uzdržanost kupaca prema još vrlo skupim električnim automobilima, koja neće oslabiti američkim i evropskim merama zaštite od kineske konkurencije, na koje je Kina najavila odgovor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com