Lalovac: Banke zaradile silne milijarde, a sad prave problem zbog 300 miliona

Hrvatski ministar finansija Boris Lalovac oštro je danas napao banke i rekao da su od 2008. do 2013. godine zaradile silne milijarde, a da sad prave problem zbog 300 miliona kuna troška u vezi sa problemom sa kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, prenosi HRT.

„Bankari prave problem za oko 300 miliona kuna troška u vezi s problemom sa ‘švajcarcima’, dok su s druge strane kompanijama s po 100 kuna prihoda dale 6 milijardi kuna. Videćemo ubrzo da su banke od 2008. do 2013. godine zaradile silne milijarde, i mi nemamo ništa protiv toga, ali problem su građani koji uredno plaćaju svoje kredite, a kamate su im tri puta veće nego u Austriji ili Italiji, što je nedopustivo“, rekao je Lalovac i dodao da ne želi rat sa bankama, ali da one moraju teret rasta švajcarskog franka podeliti sa građanima.

Lalovac je kazao da se nada da će banke i korisnici kredita u švajcarcima uskoro postići dogovor, a „ako do toga ne dođe država će morati da deluje“.

Ministar je najavio da će, kada se objave finansijski izveštaji o poslovanju banaka u 2014., videti da je jedna poslovna banka otvorila d.o.o u koji je prebacila svoj loš portfelj i pomoću toga prikazala gubitak od 4 milijarde kuna, ali nije želeo reći o kojoj se banci radi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com