Mađarska: To je ucena

Poljska, Mađarska i Slovačka oštzo su napale predlog Evropske komisije da se uvedu kazne za zemlje koje odbijaju da prime izbeglice.

izbeglice

Predlog, koji je obnarodovan juče, zemlje članice EU kazniće e sa 250.000 evra za svkog izbeglicu kojeg odbiju da prime, a obavezne su prema ranije dogovorenim kvotama.

„Što se tiče kazni koje je predložila EK, to je čista ucena“, rekao je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto nakon sastanka sa svojim kolegama iz Češke, Slovačke i Poljske u Pragu.

On je dodao da je koncept kvota nesprovodiv i pozvao je EK da odustane od njega.

Ministri inostranih poslova Polske i slovačke, Marijuš Blaščak i Robert Kalinak, složili su se da predlog „loš i da nema smisla“.

Do sada, plan Komisije da se po Evropi raseli 160.000 tražioca azila iz Grčke i Italije doživljava potpunu propast s obzirom da je manje od jedan odsto izbeglica prebačeno u druge evropske zemlje.

Ukoliko se predlog Komisije usvoji, Poljska, koja treba da primi 6.500 izbeglica, moraće da plati 1,625 milijardi evra. A Mađarska, koja treba da primi 1.294 izbeglice, bila bi primorana da plati 323 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com