Makron i Le Pen igraju na tudjem terenu, šta je rezultat

Četiri dana pred odlučujući drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, finalisti Emanuel Makron i Marina Le Pen nalaze se na političkom i ekonomskom terenu protivnika u nameri da svaki od biračke podrške onog drugog štrpne koliko je moguće.

I Makron i Le Penova fokusirali su se na svoj stav o Evropskoj uniji s tim što je on odustao od svoje bezrezervne podrške Briselu, a ona je ublažila svoje totalno odbijanje evra i EU.

Sem što je u intervjuu za list Parisjen u prošlu nedelju izjavila da „nikada nije rekla da će Francuska izaći iz evra“, Marina Le Pen izlazak iz jedinstvene evropske valute ne pominje ni u svom sporazumu o partnerstvu potpisanom sa liderom stranke „Ustaj Francuska“ Nikolom Dipon-Onjom. U svom sporazumu ispisanom na tri strane, dva političara izričito navode da „transformacija jedinstvene evropske  u zajedničku evropsku valutu nije neophodan uslov ekonomske politike“, a u kalendaru njihovih prioriteta i neposrednih izazova ne nalazi se pitanje evra.

Emanuel Makron je u svom intervjuu konzervativnom listu Figaro najavio da će „ljutnju Francuza uzeti u obzir“, a onda je svoj ublaženi proevropski stav ponovio i na medjunarodnoj sceni u intervjuu BiBiSiju: „Ako se Evropska unija ogluši o ljutnju Francuza i u njoj se ne dese nikakve promene, i Frexit je opcija“.

Čijoj će transformaciji Francuzi u nedelju poverovati? Zasad nema nikog ko veruje da bi Marina Le Pen mogla da odnese pobedu, ali ankete pokazuju da se njena pozicija u biračkom telu popravila: 41 odsto Francuza moglo bi da da podršku njoj, a 59 odsto Makronu.

Da li je ovo stvarno ili samo opomena kandidatu koji Francuzima baš nije po volji, ali koga će  izabrati pre nego kandidatkinju od koje se plaše?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com