Makron: Nemam ja šta da saopštavam novinarima u poverenju!

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je promenu osnova na kojima se grade odnosi izmedju političara i novinara u Francuskoj.

“ Niti mogu saopštenja u poverenju niti tajni sporazumi biti osnova za saradnju političara i novinara“, rekao je Makron, obraćajući se baš francuskim novinarima.

On je dodao:“ Bolje je kad svaka strana radi svoj posao s integritetom“.

Kako je ranije pisao francuski list Mond, francuskog predsednika navodno u tom smislu naročito nerviraju novinari javnih servisa.Pa je za kraj prvog tromesečja 2018.godine najavio zakon o njihovoj transformaciji.

Makron je najavio i nova ovlašćenja za Visoki audio-vizuelni savet u borbi protiv destabilizujucih pokušaja televizija, koje su pod uticajem stranih vlada.

Svojevremeno je francuski predsednik direktno i vrlo nepovoljno ocenio rad Sputnjika i RT.I to u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina.Koji opet ponavlja da se ovim medijima ponosi

Nedavno je u Francuskoj počeo s radom tv- kanal RT Francuska.Samo par dana nakon toga u francuskoj se pojavila peticija kojom je zahtevana zabrana rada tog medija.Iz Rusije je, ukoliko bi do zabrane ili otezavanja rada došlo, zaprećeno protivmerama.Idejama o zabrani usprotivilo se Udruženje francuskih novinara, ali je istovremeno pozvalo RT da svoj posao radi profesionalno i ne daje povoda ovakvim zahtevima.

Francuski predsednik očigledno sprema veliko spremanje u medijskom sektoru.Pa je najavio i zakon protiv širenja „fake news“ putem Internet platformi i društvenih mreža.Pa je rekao kako ne može da prihvati da se “ propaganda širi preko hiljadu naloga na socijalnim mrežama, na svim mogućim jezicima, uključujući tu i izmišljene priče, kojima se političari, javne ličnosti ili novinari provlače kroz blato“.

Zakonom će biti zahtevana transparentnost u pogledu identiteta i finansiranja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com