Merkel u Aušvicu: Nemački logor za uništenje, kojim su upravljali Nemci

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je u petak, na poziv Fondacije, Memorijalni centar Aušvic i izjavila da „oseća dubok stid zbog varvarskih zločina“ koji su počinjeni na tom mestu.

„Važno je da se podseća na to da je logor u današnjoj Poljskoj bio nemački, da su Nemci upravljali tim logorom za uništenje“, rekla je Merkel, a prenosi TASS.

„Stajati ovde danas i nastupati pred vama u ulozi kancelara Nemačke, meni nije ni malo jednostavno. Ja osećam duboki stid zbog varvarskih zločina koji su izvan granice onog što se da zamisliti. Od užasa pred onim što je učinjeno sa ženama, muškarcima i decom na ovom mestu, čovek mora zanemeti. Zato nema reči, koje mogu biti odgovarajuće toj patnji mnogih ljudi, koji su ovde podvrgnuti mucenjima, torturi i bili ubijeni. Ali ma koliko to bilo teško na ovom mestu, koje, kao ni jedno drugo svedoči o najvećem zločinu , ćutanje ne treba da bude naš jedini odgovor”, rekla je Merkel.

Ona je podsetila da se danas u Nemačkoj, Evropi i celom svetu „uočava rasizam koji izaziva zabrinutost, rast netrpeljivosti, talas zločina mržnje“ kao i „napade na osnovne vrednosti liberalne demokratije i opasan istorijski revizionizam u službi grupnog neprijateljstva“.

„Svi mi snosimo odgovornost. I sećanje je deo odgovornosti. Mi nikada ne smemo da zaboravimo. Ne može biti podvlačenja crte niti ikakve relativizacije“, rekla je Merkel.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com