Ukrajina: Rusija može dug od 3 milijarde $ da nam plati gasom

Izvršni direktor Naftogasa Jurij Vitrenko izjavio je da je Ukrajina uputila Rusiji ponudu za rešenje spora oko tranzita ruskog gasa preko njene teritorije.

„Kako bismo pokazali da smo konstruktivni, mi smo rekli da smo spremni da razmotrimo mogućnost da od Gasproma primimo gas na ime gašenja duga presudjenog prošlom Arbitražom u Stokholmu (3 milijarde $)”, napisao je Vitrenko na svom Fejsbuk profilu, a prenosi poslovni list Vzgljad.

Pregovori izmedju Naftogasa i Gasproma o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu do potrošača u Evropi i posle 31. decembra 2019. godine vode se u Beču.

Vitrenko je takodje napisao da je Naftogas spreman da odustane od ostalih tužbi protiv Gasproma, ukoliko ruska strana sa ukrajinskom potpiše dugoročni ugovor o tranzitu gasa koji pokriva troškove, a Gasprom Ukrajini nadoknadi neispunjavanje obaveza po tekućim ugovorima.

Ranije je šef ukrajinske kompanije Naftogas Andrej Koboljev izjavio da je toj kompaniji pošlo za rukom da od Gasproma naplati 2,1 milijarde dolara ili 45% sume koju joj je dosudila Arbitraža u Stokholmu.

“Ta suma je proknjižena u finansijskim izveštajima kompanije i iz nje su plaćeni porezi i dividende tako da je gotovo cela već u budžetu Ukrajine”, rekao je Koboljev u intervjuu za Liga.Net.

Naftogas očekuje da Gasprom plati ostatak duga po istoj presudi ili će ga Naftogas naplatiti prodajom aktiva Gasproma po svetu, rekao je Koboljev.

Šef Gasproma Aleksej Miler požalio se da je ukrajinska strana zatražila mnogo više takse za tranzit preko ukrajinske teritorije od postojećih i da Ukrajina nije okončala započetu implementaciju odredbi Trećeg energetskog paketa u svoje zakonodavstvo.

Prema tom dokumentu Ukrajina bi trebalo da poslove s gasom izdvoji iz Naftogasa i formira nezavisnog operatora što joj, po oceni ruske strane, neće poći za rukom do kraja 2019. godine kad ističe aktuelni ugovor izmedju dve zemlje o tranzitu gasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com