Mihajlović: Zakon o radu iznuđen od strane MMF-a i Američke privredne komore

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Zoran Mihajlović rekao je za Ekonomske Vesti da ga ne iznenađuje to što je Savet Evrope ocenio u svom izveštaju da Zakon o radu nije usklađen sa evropskim normama i da su sindikalci od početka tvrdili isto.

„Mi smo od početka tvrdili da Zakon o radu apsolutno nije u skladu sa evropskim normama. A , dokaz za to je i to što je Vlada najavila da će do kraja godine doneti novi zakon. Mi smo prošli zakon, koji je važio do prošle godine, usaglašavali 2005. godine sa evropskim standardima i on je bio potpuno u saglasnosti“, rekao je Mihajlović.

On je kazao da je Zakon o radu iznuđen od strane MMF-a i Američke privredne komore.

„Činjenica je da to nije ono što su standardi EU i sigurno će ozazvati velike probleme kada se budu otvarala poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom. Neke stvari će morati da se ispeglaju i vrate u normalne tokove. Jednostavno mora da se razvije socijalni dijalog“, zaključio je Mihajlović.

Ranije danas Komitet za društvena prava Saveta Evrope ocenio je u svom izveštaju da Zakon o radu nije u skladu sa Evropskom društvenom poveljom.

„Od 22 odredbe, osam su u skladu sa poveljom, tri je krše, dok za preostalih jedanaest nema dovoljno podataka za ocenu“, navodi se u izveštaju Komiteta za društvena prava Saveta Evrope.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com