Milutin Nikolić i Pavle Kavran kupili evropske firme ruske kompanije TMK

Investiciona kompanija Hefestos Capital, u vlasništvu Milutina Nikolića i Pavla Kavrana kupila je evropske aktive ruske Metalurške kompanije za proizvodnju cevi(TMK) , preneo je ruski list Komersant pisanje rumunskog Profit.ru.

Glavno preduzeće u ovom poslu predstavlja fabrika za proizvodnju bešavnih cevi u Rumuniji TMK -Artrom, koja je posle preuzumanja primenila ime u Artrom Steel Tubes.

Vrednost TMK – Artrom procenjivana je 2019.godine na 160 miliona dolara, ali se veruje da  je Hefestos Capital kupovinu obavio uz znatan diskont s obzirom na diskriminatorne uslove koji važe za ruski biznis u Rumuniji.

Stručnjaci koje je konsultovao Komersant tvrde da bi fabrike, koje su kupili Nikolić i Kavran, mogle da imaju odličnu perspektivu na tržištu Zapadne Evrope, ukoliko do kraja 2024.godine očuvaju dostavu ruskih polufabrikata. U tom bi slučaju te fabrike postale medju najprifitabilnijim u Evropskoj uniji gde veći deo crne metalurgije ili ne radi ili radi sa smanjenim kapacitetom. To će rumunskom Artrom Steel Tubes omogućiti izlazak na tržište Zapadne Evrope gde, zbog visokih cena energenata, postoji deficit čeličnih proizvoda i cevi.

Ruska kompanija TMK nije pod sankcijama, ali njen osnivač Dmitrij Pumpjanskij jeste. Iako je on izašao iz sastava akcionara i kompaniju  prepustio menadžmentu, to nije umanjilo sankcione rizike za fabrike locirane van Rusije, otud njihova prodaja.Ali, tvrde sagovornici Komersanta, kompaniji TMK glavno je tržište Rusija, tako da prodaja evropskih aktiva na glavni biznis neće bitno uticati.

Win-Win situacija?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com