Minhen, sigurno : Vojna industrija na krilima fonda za mir

Ovogodišnja Minhenska konferencija o bezbednosti je završena i onaj ko je, poput svojevremeno Jensa Stoltenberga, noćas mirno krenuo na spavanje – nije normalan.

Čak je i nemački javni servis, inače odlučno na strani isporuka Ukrajini svega što traži, svoj bilans skupa u Minhenu počeo ovako :“Predstavnici industrije naoružanja bili su traženi sagovornici. Reč je bila o više municije, više oružja – ali malo o miru“.

Industrija naoružanja je u Minhenu definitivno pobedila, kompanijama čije su akcije prošle, prve godine rata u Ukrajini, čak i udvostručile vrednost, stavljena je u izgled pomoć iz zajedničkog evropskog fonda za mir – samo da mašinerija nastavi da radi punom parom radi jednoglasno utvrdjene potrebe da se Zapad do zuba naoruža.

Prvoj je predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na pamet pala ideja da se brža proizvodnja i isporuka oružja obezbedi putem modela primenjenog kod proizvodnje, nabavke i distribucije vakcina protiv Covid-19.

Atmosferi na konferenciji definitivno su ton zadale istočno-evropske zemlje, najodaniji promoteri američkih gledanja i interesa u kontinentalnoj Evropi.

Kina je malo kvarila igru, ali razgovor izmedju američkog državnog sekretara Entoni Blinkena, nemačke ministarke inostranih poslova Analene Berbok i ministra inostranih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe – uzorak je koji će se ubuduće kopirati kao nešto što se nekad zvalo – dijalog!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com