Ko je uništio Severni tok : EK ne komentariše spekulacije

„Mi ne komentarišemo spekulacije o tome ko je izvršio diverziju na gasovodima Severni tok. Jedino osnov za bilo kakav odgovor na to pitanje – to je zvanična istraga“, rekla je danas predstavnica pres službe Evropske komisije Andrea Mazini za rusku agenciju TASS.

Američki novinar Sejmur Herš, poznat i nagradjivan za više važnih otkrića, objavio je rezultate svog istraživanja počinilaca diverzije na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 pod nazivom :“Kako je Amerika uništila gasovod Severni tok“.

I pošto su Bela kuća i Pentagon rekli da je to „laž“, Herš ne prestaje da tvrdi da je diverzija na tim gasovodima bila tajna operacija SAD, koju je pomogla Norveška svojim brodom ALTA. On se pozvao na jedan izvor „neposredno upoznat sa operativnim planom“.

Rusija je zatražila raspravu o Heršovim navodima u Savetu bezbednosti UN. Biće održana tokom ove nedelje.

Zapadni mediji uzdržano prenose otkrića Herša stavljajući ih u kontekst par njegovih ranijih istraživanja čiji rezultati nisu dokazani.

Ruski mediji skreću pažnju da su od rušenja gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 najviše koristi imale SAD i Norveška. Izvoz američkog tečnog gasa u Evropu je eksplodirao, a Norveška je prihode od nafte i gasa prošle godine utrostručila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com