Mistral – brod bez kormilara

Sudbina rusko-francuskog ugovora o isporuci dva vojna broda tipa “Mistral” poprima i komične obrise.

Pošto su najpre francuski predsednik Fransoa Oland, a ovih dana i francuski premijer Manuel Vals saopštili da uslovi za isporuku Rusiji prvog od dva naručena i ugovorena broda nisu ispunjeni, misleći na situaciju u Ukrajini i sa njom vezane zapadne sankcije, potpredsednik ruske vlade, po takvim humornim obrtima poznat, Dmitrij Rogozin na svom je tviter nalogu objavio pismo datirano 8. oktobra kojim francuska kompanija DCNS poziva rusku stranu na svečanu primopredaju broda “Vladivostok” 14. novembra u brodogradilištu Sent Nazer.

Francuska inače nije raskinula 2011. godine potpisani ugovor sa Rusijom o isporuci dva broda. Ugovor je vredan 1,2 milijarde evra.

Juče je u Francuskoj objavljeno da je direktor DCNS Iv Distefano, zadužen baš za ovaj posao, i potpisnik ovog poziva na svečanosti, smenjen sa svoje direktorske dužnosti.

Na ovu vest je ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov požurio da izjavi kako ona pozivnica sa tvitera Dmitrija Rogozina do dana današnjeg nije povučena, što bi trebalo da znači da se Rusi i dalje spemaju za svečanost!

Na pismo grupe američkih kongresmena i senatora centrali NATO u Briselu da ta vojna organizacija kupi dva broda koja gradi Francuska, i tako reši nepriliku u koju je Pariz zapao, Alijansa je odgovorila negativno.

Ruskom TASS-u je neimenovani vojni izvor u Briselu rekao da “ni ceo budžet organizacije nije dovoljan da se kupe brodovi, nego tek da se kompenzuje Francuskoj polovina kazne koju bi, po ugovoru, morala da plati za njegovo neispunjenje”. Godišnji budžet NATO iznosi 1,6 miljardu dolara, a kazna koja sleduje Francuskoj oko 3 milijarde dolara.

Francuski mediji su, sa svim ovim u vezi, citirali izjavu Vladimira Komojedova, bivšeg komandanta Crnomorske flote, koji je u Ruskoj dumi rekao da bi Francuskoj trebalo zahvaliti ukoliko poništi ugovor o prodaji Mistrala, jer taj brod “ionako nije gradjen po vojnim standardima i nije spreman da izdrži teška opterećenja”. Komojedov je još rekao da Mistral nema visoku tehnološku vrednost! Na ovo su Francuzi odgovorili sa “oui” – Mistral nije ratni broj, ali je ipak bio od velike pomoći Francuzima 2011. u krizi oko Obale Slonovače, a još više je pomogao kao nosač helikoptera pri intervenciji u Libiji.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com