Moody’s: Hrvatska najizloženija posledicama slabljenja evra

Hrvatska je među evropskim zemljama koje nisu članice evrozone najsnažnije izložena trendu slabljenja evra zbog značajnog udela javnog duga u dolarima, ocjenjuje rejting agencija „Moody’s“, a prenose banjalučke Nezavisne novine.

Agencija, takođe, upozorava i na moguće povećanje troškova zaduženosti hrvatskih domaćinstava zbog kredita u švajcarskim francima.

Slabljenje evra prema ostalim valutama utiče na kreditni rejting izdavatelja duga u pojedinim evropskim zemljama koje nisu članice evrozone, a najsnažnije su izloženi izdavatelji u Hrvatskoj, ocjenjuje se u najnovijem izvještaju agencija „Moody’s“.

Valute zemalja srednje i istočne Evrope slabile su paralelno s evrom, što je rezultiralo većim teretom duga kod zemalja s velikim dugovima u inostranim valutama uz izuzetak evra, tumači viša potpredsednica agencije Mari Diron u analizi uticaja slabljenja evra na evropske zemlje izvan evrozone.

„Na nivou država, Hrvatska je među većim zemljama srednje i istočne Evrope najviše izložena povećanju troška duga u inostranim valutama ne uključujući evro. Ali, povećanje troška te vrste duga kod kompanija jako je malo“, dodaje Diron.

U agenciji podsećaju da je oko 40 odsto hrvatskog javnog duga u dolarima, za razliku od Bugarske i Češke čiji je javni dug gotovo u potpunosti u lokalnoj valuti ili u evrima.

„Depresijacija kune rezultira višim troškovima servisiranja duga, iako rizik refinansiranja smanjuje činjenica da je velik udeo tog duga u domaćim rukama, a taj je investicioni segment manje sklon oscilacijama“, napominju u „Moody’su“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com