Muke po Olimpijskom komitetu: Niko neće olimpijadu!

Gradjani kanadskog grada Kalgarija na referendumu su se juče izjasnili da ne žele da njihov grad bude organizator Zimskih olimpijskih igara 2026. godine.

Za ostanak njihovog grada u trci za organizaciju tog sportskog dogadjaja izjasnilo se 43,6% stanovnika, koji je Zimske olimpijske igre već organizovao 1988. godine.

Iako je Kalgariju obećana finansijska podrška iz kanadskog centralnog i regionalnog budžeta od 3 milijarde dolara, stanovnici se nisu saglasili da se preostala, uostalom neizvesna suma, stavi njihovom gradu na teret.

Polazi se od pretpostavke, da će organizacija Zimskih olimpijskih igara 2026. godine koštati 5 milijardi dolara, ali u tu procenu malo ko veruje – Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji koštale su više od 12 milijardi dolara.

Medjunarodni olimpijski komitet je već na mukama, a izvesan odustanak Kalgarija biće prava blamaža.

Budući da preostala dva kandidata neće imati finansijsku podršku svojih država, može se dogoditi da MOK bude primoran da u finansiranju sam učestvuje.

Naime, od očekivanih sedam kandidata, prijavilo ih se četiri. Bolji poznavaoci olimpijskih prilika tvrde da nijedan ne odgovara takozvanim zlatnim standardima Medjunarodnog olimpijskog komiteta.

Početkom oktobra, Medjunarodni olimpijski komitet je, zbog nedostatka iskustva, iz trke isključio turski grad Erzurum i uputio ga da još uči.

U užem izboru ostali su italijanski par Milano/Cortina d’Ampezzo i švedski kandidat Stokholm.

Italijanska vlada je već objavila da Milano i Cortina d’Ampezzo ne mogu očekivati pare iz italijanskog budžeta i da finansiranje moraju obezbediti iz drugih izvora.

Stokholm je uspeo da obezbedi podršku stokholmskog okruga i ništa više.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com