Najjeftiniji gas plaćaju Kazahstanci, najskuplji Švedjani

Za metar kubni prirodnog gasa Kazahstanci ove godine plaćaju samo 3,7 rublje (1 evro je 60,5 rubalja), a Švedjani 68,1 rublju.

kazahstan

Tako Švedjani, zahvaljujući poreskim nametima kojima finansiraju zelenu energiju, troše najskuplji gas, pokazalo je istraživanje kojim su obuhvaćene 34 države. Gas, medjutim, nije naročito mnogo zastupljena vrsta energije u Švedskoj koja preferira „zelene energije“.

Kazahstanci, pokazuje to istraživanje koje je obavila RIA „Rejting“, ne samo da plaćaju najjeftiniji gas nego za svoju prosečnu neto platu mogu da ga kupe više nego stanovnik ijedne analizirane zemlje-čak 8200 kubika. Po količini gasa koji mogu da kupe za prosečnu neto platu za Kazahstancima slede Luksemburžani sa skoro 6000 kubika i Rusi sa 5600 kubika.

Po visini cene gasa ove godine za Švedjanima malo zaostaju Portugalci (62,1 rublje), Španci (57,3 rublje), Italijani (56,8 rubalja) i Danci (52,5 rubalja).

Zahvaljujući prirodnim bogatstvima svoje zemlje u niskoj ceni gasa uživaju i gradjani Rusije, pa je kubik gasa u toj zemlji 5,1 rubalja, a u trećoj najjeftinijoj zemlji Belorusiji – 6,1 rubalja. Rusija privilegije proistekle iz bogatstva u gasu deli sa svojim partnerima iz Carinskog saveza – Kazahstanom i Belorusijom, piše ruski poslovni list Vzgljad koji rezultate ovog istraživanja prenosi i komentariše.

Od 34 analizirane zemlje gas je ove godine pojeftinio u 15. U ostalih 19 je poskupeo, pre svega zahvaljujući poreskoj politici, ali nigde nije poskupeo za više od 10 odsto sem u Ukrajini, koja je, piše Vzgljad, odlučila da raskine svoje prijateljstvo sa Rusijom i okrene se evrointegracijama. U toj zemlji je gas poskupeo 5 do 7 puta, a prosečna neto plata je smanjena za 3 do 5 puta, tako da Ukrajinci sada plaćaju kubik gasa 15 rubalja čime su se približili Madjarima (19,1 rubalja) i Rumunima (21 rublja).

Zbog značajnog pada plate i rasta cene gasa za domaćinstva, Ukrajinci ove godine za svoju prosečnu neto platu mogu da kupe 482 kubika gasa, a pre godinu dana su mogli da kupe 2200 kubika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com