Nemačka pred nemogućim : Stranka Levica prvi put u saveznoj vladi?

Politička opcija aktuelne nemačke kancelarke Angele Merkel – CDU/CSU – dovela je samu sebe u veliku predizbornu nevolju, tako da joj kao najjači adut da se te nevolje reši ostaje da uplaši Nemce – levicom.

CDU /CSU uporno pokušava da glavnom, sudbinskom temom predstojećih parlamentarnih izbora učini pitanje : sme li stranka Levica da postane deo savezne nemačke vlade?

Ta stranka je nastala 2007.godine ujedinjenjem Partije demokratskog socijalizma (vuče korene u Istočnonemačkoj Socijalističkoj jedinstvenoj partiji – SED) i Izborne alternative – WASG (nastala od dela članova Socijaldemokratske partije Nemačke i predstavnika sindikata).

Stranka deluje uglavnom u istočnom delu nemačke, učestvuje u vlasti tri pokrajine (Berlin, Bremen i Tiringen) u koaliciji s SPD i Zelenim, a u pokrajini Tiringen ima i premijera (Bodo Ramelou).

Medije su CDU /CSU pridobili, pa je večeras u zajedničkoj emisiji suočavanja kandidata za sledećeg nemačkog kancelara javnih servisa ARD /ZDF prvo pitanje bilo : ako pobedite, isključujete li koaliciju sa Levicom?

Pitanje je postavljeno navodno svima, a u stvari je strelica letela pravo na kandidata socijaldemokrata Olafa Šolca. Uspešno je odgovor izbegao i ovog puta, nazivajući ovu CDU/CSU strategiju spasavanja kandidata, koga su sami ugrobili, „teatrom apsurda“.

„Gradjani i gradjanke će odlučiti, a mi se borimo za jaku izbornu poziciju SPDa“ rekao je Šolc.

„Ko u Nemačkoj želi da vlada, mora da ima jasne pozicije, mora se izjasniti za transatlantsku saradnju, mora jasno reći da je NATO neophodan za našu sigurnost i da mi moramo ispunjavati naše obaveze u Savezu. Taj mora jasno da se izjasni za jaku, suverenu Evropsku uniju“, rekao je Šolc.

On je dodao da je SPD za medjunarodno angažovanje nemačke vojske u okviru UN i NATO.

Lašet, medjutim, nije hteo da ispusti sudbinsku temu, pa je dobacio Šolcu da je „nepošteno je reći da odlučuju gradjani i gradjanke“.

„Recite, ako bude postojala matematička većina, vi ćete koalirati s Levicom? Gradjani i gradjanke ne žele Levicu u vladi i vi morate da budete jasni“, insistirao je Lašet. Uzalud.

Kandidatkinja Zelenih za nemačkog kancelara Analene Berbok uspela je, medjutim, njega da privoli da prizna da stranka Levice nije isto što i Alternativa za Nemačku.

„Mi Levicu ne prihvatamo, a protiv desnice[AfD] se borimo. Nećemo da koaliramo ni sa jednima ni sa drugima, ali ja ih ne izjednačavam“, rekao je Lašet.

Berbok je rekla da Levica jeste demokratska partija i da će posle izbora sve demokratske partije morati da razgovaraju.

„Saradjujemo sa njima u nekoliko pokrajina, ali imamo dosta razlika u spoljnoj politici i politici unutrašnje bezbednosti“, rekla je ona i pomenula negativan stav levice prema EU i angažovanju nemačke vojske u Avganistanu.

Sa dosta visokom verovatnoćom se očekuje da, posle parlamentarnih izbora 26.septembra, većinu u Nemačkoj neće moći da formira ne jedna, nego ni dve stranke.

SPD ima više razloga da prerano ne ide djonom na Levicu : u interesu joj je da pokupi deo njenog biračkog tela, a rado bi da izbegne koaliciju s nemačkim liberalima(FDP) čak i po cenu neverovatnih  razgovora s Levicom. U slučaju relativne pobede.

Stranka Levica (Die Linken) kojoj je, kao i socijaldemokratama, na čelu dvojac (Suzan Henig – Velsou i Dzanin Visler) protiv je NATO i ovakve EU.

U svom izbornom programu, Levica navodi :

„Evropska unija na krize reaguje isključivo naoružavanjem, privredni razvoj se podstiče podsticanjem naoružanja. Diktatori su poslovni partneri u poslovima s naoružanjem i proglašavaju se garantima stabilnosti. Stvaranje “ vojne unije“, stvaranje dodatne evropske armije i izvoz naoružanja ne vode ka više sigurnosti za ljude… Mi hoćemo jednu Evropu mira i Uniju razoruzanja, koja podstiče demokratiju  umesto što pravi poslove s diktatorima. Mi smo za evropsku politiku mira i popuštanja i hoćemo da okončamo militarizaciju Evrope. Sigurnost se obezbedjuje samo konsekventnom politikom mira i podsticanjem globalne pravednosti umesto konkurencijom pojedinih oblasti. Mi hoćemo da ukinemo EU agenciju za naoružanje i zalažemo se za zabranu izvoza oružja, koja će se odnositi na celu EU. Izvoz u autoritarne režime kao što je Egipat ili Turska mora odmah da bude zaustavljen. Mi odbacujemo planove o evropskoj odbrambenoj uniji i saradnju EU i NATO“, navodi se u izbornom programu Levice.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com