Srbija : Za mesec dana hrana poskupela 2,2 odsto, za godinu 5,8 odsto

U odnosu na juli, hrana je u avgustu ove godine skuplja za 2,2 odsto, a u odnosu na avgust prošle godine čak za 5,8 odsto.

Kako se navodi u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene su ukupno za godinu dana (avgust/avgust) porasle za 4,3 odsto, a za pislednjih mesec dana (avgust/juli) za 0,9 odsto.

Što se hrane tiče, na godišnjem nivou najviše je poskupelo povrće za 19,7 %, pa ulja i masti za 18,8 %, zatim meso za 6,6 odsto.

Za poslednji mesec (avgust/juli) najviše je poskupelo povrće za 5,3 odsto, pa voće za 4,7 odsto, pa meso za 3,7 odsto.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije očekuje da će inflacija nastaviti da se kreće najpre u gornjoj polovini cilja (3%,plus,minus 1,5%), DO DRUGOG TROMESEČJA 2022 (podvukle EkonVesti), da bi zatim, sa iščezavanjem efekta ovogodišnjeg rasta svetskih cena primarnih proizvoda i troškovnih pritisaka u proizvodnji i transportu, usporila ka centralnoj vrednosti cilja (3%).

Izvršni odbor NBS u DRUGOM DELU 2022.(podvukle EkonVesti), očekuje kretanje inflacije u donjoj polovini ciljanog raspona (3% – 1,5%).

Ali NBS tvrdi da će, u slučaju procene izraženijih inflatornih pritisaka biti spremna da reaguje u najkraćem roku i izmedju SAD sastanaka Izvršnog odbora adekvatnim podešavanjem uslova dinarske likvidnosti i odgovarajućim usmerenjem prosečne repo stope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com