Nemačke mašinovođe napravile pauzu u štrajku

Svoj peti po redu štrajk u aktuelnom tarifnom sporu oko radnih uslova i plata,Sindikat nemačkih mašinovođa (GDL) okončao je u petak u 13 sati i odmah odbacio novi predlog Nemačke železnice za dogovor.

Nemačka železnica je saopštila da saobraćaj u potpunosti, naročito na dugim linijama,neće biti normalizovan pre subote popodne.

Da bi u ponedeljak pregovori bili nastavljeni,kako je iz Nemačkih železnica najavljeno, mašinovođe očekuju da im do nedelje uveče stigne novi prihvatljiv predlog.Inače slede talasi štrajkova, koji neće biti najavljivani 48 sati unapred niti praćeni planovima rada u vanrednim okolnostima.

„Tako železnica više neće biti pouzdano prevozno sredstvo“, zapretio je Kurt Veselski, predsednik Sindikata nemačkih mašinovođa,a prenosi ARD.

Ko god je poslednjih godina putovao po Evropi, zna da je železnica postala rado i masovno korišćeno prevozno sredstvo i ova pretnja nije ni malo bezazlena pre svega za putnike, ali i za poslovanje same železnice.

Ključni zahtev oko koga Sindikat nemačkih mašinovođa i Nemačka železnica ne mogu da se slože je 35 – časovna radna nedelja.

Sindikat traži da mašinovođe u dva koraka sa 38-časovne predju na 35 – časovnu radnu nedelju, ali bez umanjenja plata po tom osnovu.

I jedna i druga strana imenovala je po jednog posrednika radi pronalaženje kompromisnog rešenja za taj i druge zahteve GDL.

Posrednici su predložili da radna nedelja bude skraćena sa 38 na 37 sati od 1.1.2026.godine i sa 37 na 36 sati od 1.1.2028.godine.Sindikat za to neće ni da čuje.

Strpljenje gube svi.

Udruženje putnika Pro Železnica zatražilo je od političara da se uključe jer „partneri u tarifnim pregovorima upravo su upropastili saobraćajni preporod“,ocenilo je to Udruženje, a prenose nemački mediji.

Oglasio se ministar privrede Robert Habek i pozvao učesnike pregovora sa svoje interese ne ostvaruju „preko leđa stanovništva i ekonomskog oporavka“.

Nemački javni servis ARD je stao na stranu kritičara pre svega Sindikata nemačkih mašinovođa.

Taj servis tvrdi da je GDL dovoljno jak da s poslodavcem vodi pregovore o platama samo u 18 od 300 nemačkih železničkih preduzeća, u kojih 18 preduzeća radi samo 10 000 od ukupno 210 000 radnika zaposlenih u Nemačkoj na železnici.

Značaj ove opaske odmah dovodi u pitanje podatak da tih 10 000 okupljenih u GDL imaju 38 – časovnu nedelju, a zaposleni okupljeni u konkurentskom Sindikatu radnika na železnici (EVG) takodje imaju tarifne ugovore, ali i njima je predvidjena 39 – časovna radna nedelja. Gotovo da je pakost primedba da i medju članovima Sindikata nemačkih mašinovođa, iz preduzeća sa tarifnim ugovorima, ima onih zaostalih iz vremena kad je Nemačka železnica bila državna institucija, pa se oni tretiraju kao državni službenici i rade 39 sati nedeljno jer tarifni ugovori za obične službenike za njih ne važe.

Nemački javni servis je došao i do podataka o sadašnjem nivou plata na Nemačkoj železnici :mašinovođe mesečno s dodacima (za prekovremeni rad, rad subotom, rad nedeljom, noćni rad, rad u smenama, spremnost na poziv) zaradjuju 4200 evra mesečno bruto, pratioci voza 3800 evra bruto i osoblje u vagon restoranu 3250 evra bruto. Ukoliko bi bio prihvaćen zahtev GDL za 35 – časovnom radnom nedeljom uz istu platu, zarada bi im praktično bila uvećana za 8,5 odsto.

Pozivajući se na podatke Nemačke železnice, ARD tvrdi da njeni zaposleni ne prelaze rado na rad u neko od privatnih železničkih preduzeća – tek njih 6 odsto. Inače su zaposleni Nemačkoj železnici prilično verni : prosečno zaposleni ima 44 godine i u tom je preduzeću već prosečno 16 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com