Nemački Axel Springer kupio američki Politico

Nemačka izdavačka kuća Axel Springer kupila je poznatu američku informativnu kompaniju Politico kao i portal za tehnološke teme Protocol.

Kupovina  američke medijske kuće Politico, sa čuvenim istoimenim portalom, najveće je preuzimanje u istoriji kompanije, saopštio je Axel Springer, ali nije naveo po kojoj ceni je preuzimanje obavljeno ni posle direktnog upita nemačkih medija.

Handelsblatt tvrdi da se radi o sumi od najmanje 630 miliona evra.

Axel Springer (Bild, Welt) i 2007.godine osnovani Politico dugogodišnji su poslovni partneri. Springer preuzima i preostalih 50 odsto njihive joint venture kompanije Politico Europe.

Axel Springer očekuje da ovim preuzimanjem ojača svoju ulogu na američkom medijskom tržištu.

Kompanija je u poslednje vreme bila česta tema poslovnih portala.

Najpre zbog svog radikalnog restrukturiranja : dve trećine prihoda Springer ostvaruje iz digitalnog poslovanja, pošto se bez oklevanja okrenuo od štampanih izdanja.

Kako bi uspešno sproveo svoju transformaciju, Springer je u kompaniju uveo američki hedz fond KKR, koji sada poseduje 48 odsto kompanije.

Cela uspešna transformacija, prema pisanju medija, duguje se sadašnjem šefu Uprave, bivšem glavnom uredniku Velta Matijasu Dopfneru(57). On je zaslužan za još jedan kuriozitet : Špringerova udovica Frida Špringer poklonila mu je krajem prošle godine akcije kompanije (15%)u vrednosti od milijardu evra i prodala mu akcije (4,1%)u vrednosti od 276 miliona evra  i tako je Dopfner, sa ranijim vlasništvom od oko 3 procenta, postao vlasnik 22 odsto kompanije Axel Springer.

Istovremeno je Frida Špringer saopštila da će pravo glasa, koje njoj pripada po osnovu vlasništva nad 22,5 odsto akcija vršiti takodje Matijas Dopfner.

Ovo neobično prebacivanje vlasništva na osobu koja nije član porodice, Frida Špringer je objasnila:

„Veoma sam srećna i zahvalna što sam u Matijasu našla svog naslednika. Uvek sam govorila da ću se starati o kontinuitetu u firmi. Pronašla sam idealno rešenje kojim će budućnost Aksel Špringera i moje Zadužbine biti osigurani, a obe sfere kao i dosad jedna od druge odvojene“.

Krajem jula je saopšteno da Axel Springer izlazi iz poslovanja u Srbiji. Sem u Srbiji, udele kompanije Axel Springer preuzela je i u Madjarskoj, Slovačkoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji švajcarska kompanija Ringier.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com