Istraživač : Talibani su se ponudili kao alternativa korupciji

„Zapad potcenjuje različitost koja postoji unutar Talibana : jasno, postoje oni koji su veoma tradicionalno ili religiozno fundamentalistički nastrojeni.Ali ima i onih koji su tu dospeli iz sasvim ličnih motiva. Naprimer, jer su pri vazdušnim udarima izgubili bliske rodjake. Ili jer osećaju da su ih predstavnici vlade ili sigurnosnih snaga opljačkali ili izigrali, recimo oko zemljišta ili u pravnim sporovima „, rekao je u intervjuu za Virtšaftsvohe Florijan Vajgand, istraživač na Londonskoj školi za ekonomiju, čest gost i dobar poznavalac Avganistana.

On je ocenio da je korumpiranost državnih službenika i pravosudnog sistema značajno doprinela ponovnom usponu Talibana.

„Talibani su se predstavili kao borci protiv korupcije i u svojim oblastima su izgradili nadležnosti. Oni su se predstavili kao alternativa korumpiranim državnim službenicima i pravosudnom aparatu, u kome se u sporovima postupak mogao okončati ili dobiti povoljna presuda samo uz podmićivanje. Inače su postupci nasledjivanja trajali godinama“, rekao je Vajgand.

On je rekao da je ovog trenutka teško govoriti o ekinomskoj ili političkoj agendi Talibana, ali da je činjenica da oni sad pokušavaju da se predstave liberalnijim nego što su bili pre 2001, da znaju kojim sirovinama Avganistan raspolaže i da će biti zainteresovani za strane investitore.

„Na jednoj od najvažnijih televizijskih stanica u zemlji upravo je, što je ranije bilo nezamislivo, jedna žena intervjuisala jednog talubanskog vodju“, rekao je Vajgand.

„Talibani nisu samo horde na motorima. U seoskim područjima, u kojima su imali kontrolu, oni su već godinama gradili paralelni politički sistem. Postojali su takozvani guverneri provincija i distrikta  u senci. Talibani su takodje izgradili sopstveni poreski sistem. Na poljoprivredne proizvode u oblastima njihovog uticaja plaća se 10 procenata, na granicama su uvedene carine, tu su i kontrolni punktovi na putevima gde vozači teretnjaka plaćaju putarine i često dobijaju zvaničnu potvrdu. To bi već mogle da budu stotine dolara. I biznismeni moraju da plaćaju godišnje doprinose Talibanima“rekao je Vajgand za Virtšaftsvohe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com