Nemački dualni obrazovni sistem u Srbiji?

Medju mladima u Nemačkoj stopa nezaposlenosti je samo 8 odsto, a medju mladima starosti od 15 do 24 godine u Srbiji čak 52,8 odsto (jul 2014). U Evropi je rašireno uverenje da se nemačka uspešnost u borbi sa nezaposlenošću mladih ima zahvaliti i dualnom nemačkom obrazovnom sistemu –odvija se paralelno kroz klasične obrazovne institucije i kroz firme- i želja da se on kopira je vrlo raširena van Nemačke.

Da li se za tako nešto sprema i Srbija?

Ministarstva privrede i obrazovanja počela su rad na reformi kojom bi u obrazovni sistem Srbije bile uvedene nove forme obrazovanja, saopšteno je iz Ministarstva privrede posle sastanka ministra Željka Sertića sa predstvanicima Privredne komore Nemačke.

U saopštenju se kaže kako će u tom poslu biti prihvaćena i pomoć nemačkih partnera i podseća na „nemački srednjoškolski sistem koji akcenat stavlja na zanate i potrebe privrede i u kome najznačajniju ulogu ima Privredna komora koja proces nadgleda i izdaje sertifikate“.

Ekonomske Vesti su zatražile od Ministarstva prosvete i nauke da ovu vest potvrdi i objasni u kojoj fazi su pripreme reforme koju pominje Ministarstvo privrede.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com