Nemački lekari traže testiranje putnika iz Kine na celoj teritoriji EU

Savezno udruženje lekara državnih klinika u Nemačkoj zahteva uvodjenje obaveznog testiranja putnika iz Kine na teritoriji cele Evropske unije.

Predsednik tog Udruženja Johanes Nisen izjavio je za medije Funke medijske grupe da se pri eksplozivnom širenju infekcije, kakvo je sada u Kini, mora računati sa tim da će virus mutirati i za to se pripremiti.

„Treba nam sada evropski koncept zaštite“, rekao je Nisen a prenosi ARD.

On smatra da svaki putnik iz Kine treba da uradi brzi test, ako je taj test pozitivan, da uradi PCR test i da uzorak bude sekvenciran.A inficirani svakako da idu u izolaciju.

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah u petak je ocenio da „testiranje još nije potrebno“.

Evropska unija je u prošli četvrtak razmatrala to pitanje,ali zajednička politika prema putnicima iz Kine nije utvrđena.

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kiriakides ponudila je Kini besplatne vakcine.

Pojedine članice EU već su uvele obavezno testiranje za sve putnike iz Kine iako je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) zaključio da je „neopravdano“ uvodjenje obaveznog testiranja u Evropi jer evropske države imaju relativno visok nivo imunizacije i vakcinacije, a varijanta virusa koja sad cirkuliše u Kini, već cirkuliše u EU.

Svetska zdravstvena organizacija je izrazila razumevanje za zemlje, koje su uvele obavezno testiranje za putnike iz Kine, naročito one koje s Covid-19 imaju teška iskustva, kao Italija ili Španija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com