Nemački liberali : Nema vremena za bavljenje ideološkim balastom prošlosti

Liberalna partija Nemačke(FDP) je, pored Hrišćansko – demokratske unije (CDU) najglasniji zagovornik odlučnijeg delovanja Nemačke u ukrajinsko – ruskom ratu, mada formalno zahteva da to bude u saglasju sa saveznicima, da ne slabi odbrambenu sposobnost Nemačke i da Nemačku ne učini stranom u ratu!!!

Na današnjem kongresu te stranke, članice vladajuće koalicije sa najmanje mandata, ­njen šef i nemački ministar finansija Kristijan Lindner je rekao :

„Ukrajini je potrebno teško naoružanje. Ne znam zašto je za neke taj stav problem“.

Kako prenosi ARD, Lindner je ocenio da je Vladimir Putin  napao Ukrajinu „jer je donela vrednosne odluke u pravcu Evrope“, a to znači dalje od Putinovog autoritarnog sistema.

Lindner je rekao da se u Ukrajini „i za naše vrednosti bori“ zbog toga “ Ukrajina ovaj rat mora da dobije i Ukrajina će ovaj rat dobiti“.

On je odbacio paušalne kritike na račun neodlucnosti nemačkog kancelara Olafa Šolca : situacija zahteva ozbiljne i odgovorne odluke, rekao je Lindner a prenosi ARD.

Medjutim, u FDPu ima i mnogo oštrijih gledanja na držanje Olafa Šolca.

Posebno je u toj kritici i zahtevu za isporuku teškog naoružanja Ukrajini agresivna članica najvišeg partijskog rukovodstva Mari Anjes Štark – Cimerman, ali za njom mnogo ne zaostaje ni Volfgang Kubicki, koji Socijaldemokratsku partiju Nemačke krivi za loš imidž vladajuće koalicije u svetu.

„Mi nemamo vremena da se bavimo ideološkim balastom prošlosti“ rekao je Kubicki i dodao da je potrebna konkretna i efikasna vojna pomoć Ukrajinu, a „neki kažu da trenutno  nedostaje i odlučna volja za vodjstvo“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com