Nemački mediji: Zaustavite ovog glupog čoveka

Špigl ih je nazvao najglupljim sindikatom na svetu, a Frankfurter algemajne cajtung je pozvao „Zaustavite ovog čoveka“ pokazujući prstom na šefa Sindikata nemačkih mašinovodja Klausa Veselskog.

Od 16.000 članova tog sindikata njemu je „carte blanche“ za vodjenje štrajka dalo njih 91 odsto i štrajk nemačkih mašinovodja i pratećeg osoblja počeo je baš ovog vikenda kad sedam nemačkih pokrajina kreće na jesenji godišnji odmor, a zna se kakvo je to opterećenje za nemačke autoputeve i bez železničkog štrajka. Nisu radili čak ni specijalni vozovi koji prevoze navijače na utakmice Bundesluge sem jednog – onog koji prevozi navijače kluba Herta BCS Berlin jer sponzor tog kluba je železnica.

Svi koji imaju pristupa medijima izgleda su potpuno poludeli zbog navodne drskosti mašinovodja.

Nemačke mašinovodje traže da im plate budu povećane za pet odsto i radna nedelja bude skraćena sa 39 na 37 sati. Odbili su glatko ponudu Nemačke železnice da im plate za 5 odsto budu povećane u tri porcije do jula 2016. godine, da dobiju jednokratnu isplatu od 325 evra i da se zaposli još 200 mašinovodja kako bi opterećenje sada zaposlenih bilo smanjeno. Glatko su odbili tvrde nemački mediji zato što se zbog plata i radnih sati i ne štrajkuje, nego zbog vlastoljublja Klausa Veselskog.

Sindikat nemačkih mašinovodja traži da u budućim tarifnim pregovorima ne zastupa samo mašinovodje nego sav personal železnice, i one koje je dosad zastupao veći, konkurentski Sindikat železnice i saobraćaja (EVG) .

Polazeći od iskustava sa štrajkom pilota Lufthanze, nemačka vlada se sprema da donese zakon o jedinstvenim tarifnim pregovorima, koji bi oduzeo pravo pojedinačnim sindikatima,na primer pilotima u Lufthanzi, da štrajkuju ukoliko je najveći sindikat postigao tarifni sporazum. Mašinovodje su navodno glupe jer ne shvataju da navodno vlastoljublje njihovog sindikalnog šefa čini donošenje ovog ograničavajućeg zakonskog rešenja izglednijim. Slično rešenje je u Nemačkoj već postojalo, ali ga je neustavnim proglasio Ustavni sud!

Mašinovodje početnici imaju bruto platu od 2.488 evra bez dodataka, a posle 25 godina rada 3.010 evra bruto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com