Nemački oružari podmićivali grčke partnere

Grčka je prethodne decenije bila jedan od najvećih kupaca oružja u svetu, a medju ključnim isporučiocima su joj bili patneri iz Nemačke i Francuske.

Državno tužilaštvo u Minhenu naložilo je, kako ekskluzivno objavljuje Ziddojče cajtung, pretres u koncernu KMW (Kraus Mafaj-Vegman) zbog sumnje da je taj proizvodjač oružja tokom prethodne decenije podmićivao grčke funkcionere naledžne za nabavku oružja i odbranu pri prodaji toj zemlji tenkova leopold 2 i tenkovskih haubica PzH 2000. Prvi posao vredeo je oko 1,7 milijardu evra, a drugi oko 190 miliona evra.

Paralelnu istragu o ovom podmićivanju i pranju tako stečenog novca vodi i tužilaštvo u Atini, na čiji je zahtev nemačka istraga i pokrenuta, piše Ziddojče cajtung.

KMW nije jedina firma nemačke odbrambene industrije koja je na tapetu pravosudnih organa pod sumnjom da je podmazivala svoje inostrane poslove.Optužnice su podignute i protiv 13 uglavnom bivših saradnika firmi Rajnmetal i Atlas.

Kako su Ekonomskve Vesti već pisale, nemački oružari su u velikom sukobu sa nemačkim vicekancelarom i ministrom privrede Zigmarom Gabrijelom jer je nemačkim oružarima otežao dobijanje dozvola za izvoz oružja u mnoge države u kojima nemačkom oružju, po mišljenju Gabrijela, nije mesto. Zato su nemački oružari zahtevali ili da Gabrijel u svojim socijaldemokatskim stavovima popusti ili da Bundesver kupuje više oružja od nemačkih oružara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com