Jevtina nafta vodi monopolu u poslu naftnih servisa

Nezaustavljiv pad cene nafte ne destabilizuje samo Rusiju i Vencuelu, čiji budžeti na prihodima od tog energenta žive, nego na spajanje sili i glavne svetske snabdevače naftnog sektora opremom i uslugama.

Da je i tu nervoza velika svedoči razmena otvorenih pisama izmedju šefova druge i treće kompanije iz te oblasti u svetu, koje su sredinom oktobra započele razgovore o integraciji. Kontroverna američka firma Halibarton dala je ponudu za prijateljsko preuzimanje takodje američkoj firmi Bejker Hjudž(poznata po naftnim platformama) ,ali je rukovodstvo te treće po snazi kompanije u tom sektoru ponudu odbilo jer finansijski “ ne reflektuje ni vrednost Bejker Hjuz ni njegove potencijale rasta”. Šef Halibartona Martin Krejghed na to je zapretio upravi BH da će je u slučaju istrajavanja na negativnom odgovoru marta 2015.godine celu smeniti i do svog cilja ionako doći neprijateljskim preuzimanjem. Uprava BH svake se godine potvrdjuje na skupštini akcionara.

Halibarton zapošljava 80 000, a Bejker Hughes 60 000 saradnika širom sveta. Restrukturianjem posle integracije dve kompanije bi mogle da ostvare znatne uštede i podignu svoju efikasnost, smatraju eksperti što je veoma poželjno u situaciji kad cena nafte pada i njihovi klijenti će , po prirodi stvari, početi da se ustežu da plate dosadašnje cene za njihove usluge.Ujedinjene dve firme bi poželjne cene lakše izdejstvovale. Tržišna kapitalizacija ujedinjenih broja dva i broja tri u sektoru naftnog servisa iznosila bi 67 milijardi dolara, što bi još uvek bila otprilike polovina tržišne kapitalizacije lidera u toj oblasti francusko-američke firme Schlumberger.

Zajedno dve bi firme lakše isplivale iz sudara sa kineskom, indijskom i južnokorejskom konkurencijom, kojoj više ne mogu izaći na crtu kod naftnih bušenja i eksploatacije hidraulikom, ali svoje tehnološke prednosti kod teško osvojivih terena kao što je Arktik još mogu da učine nedostižnim.

Ako se uopšte dogovore Halibarton i Bejker mogli bi da imaju problema sa Komisijom za zaštitu konkurencije. Jer, posle integracije te dve firme, citiraju svetski mediji stav Bank of Amerika: “Čak 80 odsto tržišta naftnih servisa bilo bi u rukama samo dve firme”.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com