Nemci ne daju tenkove Leopard

Sastanak „Prijatelja Ukrajine“ u bazi Ramštajn završen je danas neuspehom :Nemačku nisu uspeli da ubede da Ukrajini isporuči svoje ofanzivne tenkove Leopard 2, niti da se saglase 9da to učine druge države, kao što je Poljska, koje ih imaju u posedu.

Novi nemački ministar Boris Pistorijus izjavio je da oko toga jedinstvenog mišljenja nema, a Nemačka nikako ne bi kao prijateljski čin razumela odluku Poljske da nemačke tenkove Leopard isporuči Ukrajini bez odobrenja Nemačke.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin, koji je sas8tanku u Ramštajnu i sam prisustvovao izrazio je otvoreno razočaranje stavom Nemačke da prvo SAD treba Ukrajini da isporuče tenkove Abrams, pa tek onda Nemačka svoje Leoparde.

„To bi mnogo olakšalo stvari… S obzirom na istorijske okolnosti koje obavezuju Nemačku na oprez sa slanjem nemačkih tenkova da pucaju na Rusiju“, rekao nemački ministar privrede Robert Habek, iako se Zeleni u ovom ratu ističu po ratobornim zahtevima.

Pentagon je danas predstavio novi paket američke pomoći (u naoružanju i municiji) Ukrajini i objasnio da ovog trenutka isporuka tenkova Abrams nije prihvatljiva.

„Obsluživanje i visoka cena održavanja Abrams čine besmislenim njihovu isporuku Ukrajini u ovom trenutku“, rekla je zamenica zvaničnog predstavnika Pentagona Sabrina Singh.

Neki nemački komentatori tvrde da je izmedju SAD i Nemačke spor u ovoj stvari u stvari spor oko para – navodno SAD Ukrajini naoružanje daju na lizing, a od Nemačke (odnosno Evrope) očekuje se da Ukrajini obezbedi novac za plaćanje američkog naoružanja uzetog na lizig i da istovremeno svoje oružje da za džabe!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com