Srbija se zadužila za 1,75 milijardi dolara

Srbija je u četvrtak na medjunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u dolarima, u ukupnom iznosu od 1,75 milijardi dolara.

„Deo prikupljenih sredstava biće iskorišćen za otplatu postojećih dugova dok bi drugi deo služio za obezbedjenje nastavka rasta naše ekonomije, pri čemu ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje održivost javnog duga“, navedeno je u saopštenjima Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije.

Prva emisija u iznosu od 750 miliona dolara emitovana je na rok od pet, a emisija od milijardu dolara na rok od deset godina, navodi se u saopštenju.

Kombinovana tražnja investitora za ovim hartijama od vrednosti premašila je tokom dana iznos od 11 milijardi dolara „što predstavlja jasnu potvrdu poverenja medjunarodnih investitora u dugoročno zdrave i održive ekonomske pokazatelje naše zemlje“, ocenjuje se u saopštenju.

Evroobveznice ročnosti od pet godina emitovana je uz kuponsku stopu od 6,25 odsto dok je evroobveznica ročnosti od 10 godina emitovana je uz kuponsku stopu od 6,50 odsto,a interesovanje je pokazalo oko 500 investitora iz celog sveta (SAD, Velika Britanija, Evropa i Azija).

Zahtevana stopa prinosa investitora, tokom aukcije je smanjena za 45 baznih poena(0,45 procentnih poena) što je značajnije smanjenje u odnosu na uporedive evroobveznice zemalja iz okruženja emitovanih tokom ovog meseca.

„S ciljem smanjenja i deviznog i kamatnog rizika javnog duga, pokazujući odgovornost za njegovu održivost, Republika Srbija je zaključila hedzing transakcije tj.obaveze po osnovu emisije dolarskih evroobveznica odmah je konvertovala u obaveze u evrima. Time je, pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru, smanjen i faktički trošak zaduživanja Republike Srbije, tako da on nakon hedzinga za petogodišnju obveznicu iznosi šestomesečni EURIBOR uvećan za 2,9 procentnih poena, a za desetogodišnju obveznicu šestomesečni EURIBOR uvećan za 3,1 procentna piena“, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com