Nezadrživ pad cena hrane u Nemačkoj

Od početka godne cene hrane u Nemačkoj pale su za 2 odsto, ali to ne raduje sve. Udruženje bavarskih seljaka okrivilo je za taj pad diskont-trgovine i zatražilo  da država interveniše i speči dalji pad cene mleka i mlečnih proizvoda, piše nemački list Ziddojče cajtung. Ali, odbijeni su. Predloženo im je da zaradu povećavaju udruživanjem i daljom modernizacijom.

U subotu je broj jedan u diskont-trgovini nemački trgovinski lanac Aldi nastavio seriju svojih pojevtinjenja snizivši cene proizvoda od krompira za 16 odsto, a cena šećera pala je i za 20 odsto. Isti lanac je nadavno snizio cene sira i pavlake za 13 odsto . U januaru je snizio cene jaja, a zatim i kobasica, pa putera… Ostali trgovinski lanci ga prate i snižavajući i sami cene, prate ovaj stampedo na dole. Nemački mediji primećuju da cene hrane u Nemačkoj padaju, ali pošto su prethodnih 10 godina stalo rasle.

Proizvodjači mleka zaradjuju 35 centi na svako kilo mleka, što je manje od rekordnih 40 centi, ali je i dalje dobra zarada s obzirom na proizvodnju koja se oslanja na farme sa stotinu krava i elektronskom mužom, navode sagovornici lista iz Minhena.

Nemci, piše Zidojče cajtung troše 10 odsto svoga dohotka na hranu (u Srbiji na hranu i bezalkoholna pića 39,4 odsto), ne uvek najboljeg kvaliteta te se njeni proizvodači, ucveljeni rastom ponude koju ne može da prati tražnja i padom cena koja iz tog sleduje, nadaju da će narednih godina rasti deo nemačke populacije zanteresovan za bio-hranu, i ravnodušan prema njenoj ceni.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com