Savet zaposlenih Folksvagena piše svojoj upravi

Najbolje plaćeni menadžer Nemačke Martin Vinterkorn obavestio je zaposlene drugog po veličini proizvodjača automobila u svetu, nemačkog Folksvagena, da njihova firma do 2017. godine mora da uštedi 5 milijardi evra na troškovima kako bi podigla svoju efikasnost i  uskladila je sa efikasnošću konkurencije. Jer, iako je Folksvagen 10 miliona prodatih automobila dostigao ove umesto planirane 2018.godine, dobit koju ti automobili donose firmi i njenim akcionarima niža je od dobiti konkurencije.

Šef najmoćnijeg Saveta zaposlenih  u Nemačkoj, onog Folksvagenovog, Bernd Osterloh odmah je požurio da za Frankfurter algemajne cajtung am Zontag izjavi da zaposleni neće biti žrtve te štednje i „ako bude boli, biće podeljena na ravne časti“. Folksvagen ima poseban VW-zakon o posebnim pravima zaposlenih, recimo bez saglasnosti predstavnika zaposlenih u Nadzornom odboru ne može se ni otvoriti novi ni zatvoriti postojeći pogon.

Savet zaposlenih  Folksvagena nije povodom najavljene štednje ostao samo na praznim rečima, nego je odmah upravi te kompanije uputio  studiju od 400 strana na kojima se navodi gde bi se sve u Folksvagenu moglo prištedeti. Na čemu se, tačnije rečeno, rasipa.

Sem što je, prema pisanju nemačkih medija, od uprave zatraženo da se proces odlučivanja pojednostavi i time učini jevtinijim i efikasnijim, i primećeno da novac guta i troškove povećava i ogroman broj varijanti kod nekih modela (Golf navodno ima 60 varijanti volana), upravi je predloženo da razmotri gašenje proizvodnje „marginalnih modela“ kao što su „široko“ ili „eos“ i prigovoreno na neuspešnom nastupu na američkom tržištu uz čudjenje da za to tržište nije nadjen adekvatan model.

„Ako se prihvate mere koje mi predlažemo, uštedeće se 5 milijardi“, rekao je Osterloh za FAZ.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com