Nobelovac Tirol ima rešenje za nezaposlenost

Žan Tirol, koji je neki dan dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju, da ima predlog za rešenje problema nezaposlenosti koji muči i njegovu domovinu Francusku.

U intervjuu Frankfurter algemajne cajtungu Tirol tvrdi da su on i sadašnji glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Olivije Blanšar još pre 11 godina izneli predlog kako da se taj problem reši.

„Nadamo se da će nas jednog dana čuti. Situacija je uznemirujuća jer je nezaposlenost još i veća nego što se oficijelno prikazuje.Mnoge ljude statistika ne obuhvata: bolesne, trudnice, osobe koje se nalaze u nekom procesu prekvalifikacije ili su pred penzijom. Ima mnogo načina da se nezaposlenost sakrije“, kaže Tirol.

On kao jedno od rešenja predlaže da se oporezuju preduzeća koja otpuštaju svoje saradnike.

„Da, ali to mora da bude mera koja je ukupno za firme neutralna, koja dakle ne vodi ka povećanju ukupnog opterećenja. Olivije Blanšar i ja smo tražili bolji balans. Ako jedna firma danas otpušta saradnike, ona pravi troškove osiguranju od nezaposlenosti. Istovremeno, delatnost osiguranja od nezaposlenosti, preko doprinosa za slučaj nezaposlenosti, finansiraju firme koje svoje zaposlene zadržavaju. To uopšte nije podsticajno. Jer, smanjivanje radne snage finansiraju one firme koje radnu snagu uopšte ne smanjuju. Mere protiv toga je još 30-tih godina u SAD uveo predsednik Ruzvelt. To nas je inspirisalo“, kaže Tirol za FAZ.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com