Azijsko-evropska trgovina će premašiti 1.800 milijardi dolara

Vrednost trgovinske razmene između azijskih i evropskih zemalja će ove godine premašiti 1.800 milijardi dolara, izjavio je danas malezijski premijer Nadžib Razak na Azijsko-evropskom (ASEM) samitu u Milanu.

Prema njegovim rečima, zemlje članice ASEM-a (foruma za saradnju i dijalog između zemalja Evrope i Azije), koji okuplja 49 država i dve organizacije, trebalo bi da odigraju ključnu ulogu u stvaranju atmosfere podsticanja trgovine, investicija i privrednog rasta, javlja ruska novinska agencija Tas.

Malezijski premijer je, takođe, naveo da je od ključnog značaja uklanjanje svih ograničenja koja ugrožavaju razvoj ekonomske saradnje između zemalja članica ASEM-a, a koje se protežu od zapadne Evrope do Tihog okeana.

„Malezija će naredne godine predsedavati forumom ASEM-a, i iz tog razloga želi da pokrene razgovore o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN)“, izjavio je Razak.

Samit ASEM-a održava se svake druge godine od 1996. a ovogodišnji forum će se fokusirati na pitanja ekonomske recesije, mera borbe protiv tradicionalnih i novih pretnji, uništavanja oružja za masovno uništenje, ukrajinske krize, energetske bezbednosti, održivog rasta, klimatskih promena, međuvladinih dijaloga i promocije kulturnih odnosa.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com