Odlazeći šef Folksvagena primaće i dalje platu od 10 miliona evra

Herbert Dis(63), šef Folksvagena, koji će  šefovsku funkciju napustiti 1.septembra, ostaće u firmi kao savetnik i do isteka ugovora 2025.godine primaće platu od 10 miliona evra godišnje – uključujući tu i penzijski plan, prenose nemački mediji informaciju DPA.

Dis sa funkcije odlazi pre isteka ugovora jer su tako odlučili naslednici osnivača kompanije Ferdinanda Poršea, porodice Pjeh i Porše.

Mada se sad takvim prikazuje, odlazak Disa nije iznenadan.Njegov sukob s moćnim Radničkim savetom Folksvagena postao je hroničan, kako su tvrdili nemački komentatori, krivicom upravo vlasnika.

Sukob je kulminirao kad je Dis prošle godine, u sklopu velikog restrukturiranja firme, najavio ukidanje 30 000 radnih mesta. U to restrukturiranje je planirano da se uloži 159 milijardi evra u narednih 5 godina, a kako bi Folksvagen programom električnih automobila stao na crtu Tesli, firmi Elona Maska.

Nadzorni odbor je formalno stao na njegovu stranu, ali su mu oduzete četiri od pet funkcija, a preuzela su ih četvorica novih članova Uprave koja je narasla na 12 članova. Time je njegov uticaj u firmi znatno smanjen, a on je upućen da se bavi strateškim pitanjima.

Sad su, kako saznaju nemački mediji, tenzije u firmi ocenjene kao nepodnošljive, a Dis  kao „egocentrik“ sa „velikom slabošću u vodjenju“ firme, mnogo obećanja a malo rezultata!

Dis je u Folksvagenu od 2015.godine, a 2018.godine je postao šef.

Nije lako izlazio na kraj s visedecenijskim šefom najmoćnijeg Radničkog saveta na svetu Berndom Osterlohom, a situacija se nije poboljšala ni pošto je Osterloha nasledila njegova učenica Danijela Kavalo (46).

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com