Oland: Odluku o isporuci Mistrala doneću samostalno

Francuska naglašeno nastoji da pokaže kako njeno otezanje sa isporukom vojnih brodova Mistral Rusiji nije plod pritisaka koje trpi od svojih evro-atlantskih partnera.

Pitanje Mistrala nije pominjano na upravo okončanom samitu 20 najrazvijenijih država sveta u australijskom Brizbejnu, a francuski predsednik Fransoa Oland je posle tog samita izjavio: „Doneću odluku nezavisno od bilo kakvih pritisaka bez obzira od koga dolazili i to na osnovu dva kriterijuma: interesa Francuske i moje procene situacije“.

Francuski predsednik je ,kako prenose francuski mediji, dodao da njegova država u izvršenju obaveza po ugovoru o isporuci dva Mistrala nije u stisci sa vremenom, da je „trenutno sve u okvirima pravila definisanih ugovorom“ i da pitanje ventualnih kompenzacija nije na dnevnom redu.

Francuska je 14.novembra trebalo da isporuči Rusiji prvi od dva 2011.godine ugovorena vojna broda, nosača helikoptera. Najviši francuski zvaničnici više puta su izjavili da nisu ispunjeni uslovi za isporuke tih brodova, precizirajući da misle na razvoj situacije u Ukrajini.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com