Oni će kontrolisati grčke finansije

Irac Deklan Kostelo, Nemac Rasmus Rufer, Italijan Nikola Đamaroli i Rumunka Delija Velkulesku predstavnici su najvećih kreditora Grčke i upravo će oni od sutra u Atini češljati grčke finansije.

2013 Delia Velculescu Phileleftheros interview

Kostelo predstavlja Evropsku komisiju, Rufer Evropsku centralnu banku, Đamaroli Evropski mehanizam za stabilizaciju, a Velkuleskuova Međunarodni monetarni fond.

Predstavnici njihovih takozvanih tehničkih timova već se nalaze u Atini, gde su, prenosi Katimerini, posetili više finansijskih institucija. Oni će pripremiti izveštaj o makroekonomskim kretanjima u Grčkoj, ali i o posledicama tronedeljnog zatvaranja banaka.

Vođe tehničkih timova, izuzev Kostela koji se već nalazi u Atini, u grčku prestonicu će stići sutra. Njihov glavni zadatak je da sa Vladom Grčke dogovore tehničke uslove potrebne za novu finansijsku pomoć toj državi u iznosu od 86 milijardi evra.

Katimerini dodaje da grčki kreditori prognoziraju recesiju od 2 do 3 odsto ove godine, što je daleko lošije od prvobitne procene – rast od 0,5 odsto. Takođe, prognozira se da će budžetski deficit iznositi 1 odsto bruto domaćeg proizvoda, umesto suficita od 1 odsto. To je, primećuje Katimerini, razlika od 3,6 milijarde evra.

Članovi Vlade Grčke, kao i nekolicina evropskih zvaničnika, najavili su da će pregovori o trećem paketu finansijske pomoći Grčkoj biti gotovi u drugoj polovini avgusta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com