Opsadno stanje u Evropi: Švajcarski franak izazvao cunami

Posle trogodišnjeg veštački održavanog kursa od 1,2 franka za 1 evro, Centralna banka Švajcarske (SNB) je odlučila da prekine tu praksu i pustila je franak u slobodan kurs. To je, uz odluku da se negativna kamatna stopa na depozite po viđenju sa -0,25% podigne na -0,75%, uslovilo jak rast kursa franka, koji je u jednom momentu bio jači od evra, ali se tokom dana otprilike izjednačio sa valutom Evropske unije.

Jaka švajcarska valuta ne odgovara privredi te države i to je bilo jasno odmah nakon saopštenja SNB-a. Vrednost akcija švajcarskih firmi pale su u proseku za 6 posto.

Jedna od kompanija koje su najjače pogođene ovakvim, sasvim neočekivanim razvojem događaja je Swatch, poznati proizvođač satova. Njihove akcije su pale za čak 15 odsto.

„Ovo je cunami“, rekao je Nik Hajek, izvršni direktor Swatch-a, prenosi BBC.

Mark Hefele, investicioni bankar iz UBS-a, rekao je da će današnji razvoj događaja švajcarsku privredu koštati 5 milijardi franaka.

S obzirom da je švajcarski franak prema evru ojačao za nekih 20% teško će biti pogođeni i svi građani širom Evrope koji imaju kredite u francima.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com