Orban : Članstvo Srbije u EU, važnije za EU nego za Srbiju

Projekt proširenja trebalo bi da bude najvažniji projekat Evropske unije jer ukoliko se Evropska unija ne proširi na Zapadni Balkan, ostaće da tapka u mestu i na kraju se raspasti, rekao je u četvrtak u Beogradu madjarski premijer Viktor Orban.

„Srbija i Zapadni Balkan mogu da donesu novu energiju Evropskoj uniji, kao što joj je svojevremeno donela Višegradska grupa, rekao je Orban.

On je podsetio da je već 30 godina“ u ovom poslu“ u kome je najvažnije iskustvo.

„Od 1994. do 2004.godine sam učestvovao u pregovorima o članstvu Madjarske, i svi smo bili ravnopravni, ali ključna zemlja bila Poljska. Svaki region ima ključnu zemlji i zato ja podržavam Srbiju, Srbija je ključna zemlja za region Zapadnog Balkana i Evropska unija treba to da shvati. Članstvo Srbije u EU od većeg je interesa za EU nego za Srbiju. Ta konotacija nije jasna svakom u Briselu, rekao je Orban.

Na primedbu da je  zbog svoje podrške Srbiji često izložen kritikama, madjarski premijer je rekao da treba paziti kad je čovek prerano u pravu.

„Da se mene moglo udaviti u čašici vode, mene bi u Briselu već udavili. A možda se samo radilo o nečem što će uslediti za nekoliko godina, a Madjarska je stvar nazvala pravim imenom sada. Jer, ako se na vreme ne iznesu činjenice na kojima se zasnivaju naše odluke, onda ni te odluke neće biti donete, rekao je Orban.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com