Osam hrvatskih banaka iznerviralo hrvatsku vladu

Osam hrvatskih banaka danas se oglasilo saopštenjem povodom zakonskog predloga Vlade Hrvatske za rešenje problema kredita indeksiranih u švajvcarskim francima.

Lalovac

Ministar finansija u Vladi Hrvatske Boris Lalovac to je saopštenje ocenio kao pretnju i uceni i poručio da će prekršajne prijave protiv banaka biti pooštrene ukoliko pokušaju da realizuju svoje pretnje o „izbacivanju hrvatskih gradjana iz njihovih, hrvatskih domova“. U ime osam banaka saopštenje je uputila Zagrebačka banka i u njemu se Vlada Hrvatske poziva na dijalog i predlaže da uključene strane proporcionalno podele trošak konverzije i to samo kod kredita socijalno ugroženih gradjana. Dok dogovor s Vladom Hrvatske traje, banke su obećale da neće „pokretati niti sprovoditi bilo koji postupak utemeljen na iseljavanju dužnika sa stambenim kreditima u švajcarskim francima iz nekretnine u kojoj žive“.

Vlada Hrvatske utvrdila je teks zakona prema kome će svi krediti indeksirani u švajcarskim francima od 1.1. 2000. godine, bez obzira na svoj iznos, biti konvertovani u evre po kursu na dan isplate kredita i na njih će biti obračunata kamata kakva je važila za kredite u evrima.

Ukoliko se ispostavi da su dosadašnjim ratama gradjani, kako je uveren ministar Lalovac, svoje obaveze preplatili buduće rate će im za preplaćeni iznos biti umanjivane ali svaka za najviše do 50 odsto, sve dok se pretplata u potpunosti ne iskoristi.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu 30. septembra ove godine, a onda banke imaju rok od 45 dana da konverziju obračunaju, dobiju potvrdu revizorske kuće da je račun u skladu sa zakonom i sa stanjem od 30. septembra upute obračun klijentima „preporučenom pošiljkom sa povratnicom“. Klijenti onda imaju rok od 30 dana da odgovore da li konverziju privataju.

Bankama će trošak konverzije biti priznat kao rashod.

Prema navodima hrvatskih medija, Hrvatska narodna banka je izračunala da će banke biti na gubitku od 5,5 milijardi do 6 milijardi kuna, a same banke tvrde da će taj gubitak biti još za 2,5 milijarde veći.

Pošto banke neće imati dobiti, država će izgubiti 1,5 milijardu kuna poreza, a devizne rezerve HNB biće smanjene za milijardu evra.

Ovaj zakon od interesa je, kako navode hrvatski mediji, za 52.000 gradjana, a Vlada Hrvatske ga je zgodno tempirala baš za vreme pred parlamentarne izbore koji bi trebalo da se održe sredinom novembra.

Saopštenje hrvatskih banaka prenosimo u celosti:

„Mi kao banke koje poslujemo u Hrvatskoj kao podružnice međunarodnih bankarskih grupacija stalno izražavamo spremnost za saradnju s hrvatskom Vladom na pronalaženju odgovarajućeg i trajnoga rešenja za restrukturiranje stambenih kredita u švajcarskim francima.

Potvrđujemo svoje stajalište da bilo koje moguće rešenje treba biti u skladu s preporukama Evropske komisije iz Izveštaja za Hrvatsku za 2015. godinu (Conutry Report Croatia 2015), gde se naglašava kako bi svako rešenje trebalo biti „proporcionalno, pravedno i imati čvrstu pravnu osnovu s naglaskom na pomoć ugroženim korisnicima kredita“.

Tako da, umesto postojećeg predloga, predlažemo rešenje kod kojeg se: teret restrukturiranja proporcionalno i pravedno deli između uključenih strana, bilo koja zakonodavna intervencija u postojeće ugovore o kreditu moguća je jedino kao olakšica ugroženim korisnicima kredita, prema posebno utvrđenim socijalnim kriterijumima, a jedna od opcija bilo bi osnivanje Fonda društvene odgovornosti kakav se trenutno razmatra u Poljskoj.

S ciljem otvaranja ponovnog dijaloga s Vladom, podržavamo daljnju primenu postojećih zakona koji su sada na snazi, a koji definišu primenu smanjene kamatne stope kao i kursa, dok se ne pronađe rešenje.

Sve dok je konstruktivni dijalog u toku, obvezali bismo se da nećemo pokretati niti sprovoditi bilo koji postupak usmeren na iseljavanje dužnika sa stambenim kreditima u švajcarskim francima iz nekretnine u kojoj žive“, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com