Austrijski ministar oštro napao hrvatsku Vladu: To što oni rade je čist nacionalizam!

Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling kritikovao je danas u Luksemburgu predlog hrvatskog zakona o konverziji kredita iz švajcarskih franaka u evre, rekavši da se „radi o nacionalističkom pristupu“, koji je problematičan iz evropske perspektive.

Šeling

„Reč je o čisto nacionalističkom pristupu“, rekao je Šeling, a prenosi hrvatski internet portal Index.hr.

U Luksemburgu se u petak i subotu održava neformalni sastanak ministara finansija zemalja članica Evropske unije.

Šeling je najavio da će pitanje hrvatskog predloga zakona staviti na dnevni red sastanka u Luksemburgu.

„Mislim da nije moguće jednostavno doneti zakon i reći: postoji problem s kursom i gubitke moraju snostiti samo banke. To nije pošteno“, rekao je austrijski ministar finansija.

On je podsetio da su Poljska i Mađarska imale isti pristup kao i Hrvatska, ali da su u Poljskoj prihvatili austrijske argumente i ublažili zakon.

Šeling je kazao da sada, kada je hrvatska Vlada uputila predlog zakona u parlament „treba preduzeti potrebne korake kako se ne bi stvorio presedan“.

Potpredsednik hrvatske Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić i ministar finansija Boris Lalovac poručili su u petak da vlada čvrsto ostaje kod svojih zakonskih priedloga rešavanja problema dužnika u švajcarskim francima.

Pretnjom, odnosno ucenom nazvali su zajedničku izjava osam banaka, posebno deo u kojem prete izbacivanjem iz stanova dužnika koji imaju problema u otplati.

Osam banaka je zatražilo dijalog s vladom i ponovilo svoj predlog rešenja problema kroz proporcionalnu podelu troška između uključenih strana, i to samo za socijalno ugrožene grupe građana.

Pritom navode kako bi se, dok traje dijalog s vladom, obavezale da neće „pokretati niti sprovoditi bilo koji postupak usmeren na iseljavanje dužnika sa stambenim kreditima u švajcarskim francima iz nekretnine u kojoj žive“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com