Osveta banci: Kredit podmirio sa 3420 naloga od po jednu kunu

Splićanin Ivan Maras (31) preuzeo je plaćanje kredita od svoga oca penzionera i došao na šalter gde mu je radnica banke uljudno kazala da ispuni nalog na 3420 kuna. Klijent je tada rekao da će ratu uredno podmiriti, ali da će za svaku kunu ispuniti po jedan nalog, piše portal Jutarnji.hr.

„Na taj način odlučio sam banci zagorčati život, kao što oni meni i mojoj porodici zagorčavaju život već dugo vremena. Iskreno sam se nadao da će sedam banaka koje smo mi iz udruženja “Franak” tužili nakon nedavne presude Vrhovnog suda započeti s klijentima dogovarati načine otplate. Budući da oni to nisu uradili, ja sam na taj način odlučio protestvovati. Imam pravo otplaćivati kredit kako želim, pa čak i u kovanicama od po kunu ili od po 10 lipa“, kaže Maras.

maras

Iako je u poslovnicu došao oko 17.15 sati s novčanicama od po 200 kuna, insistirao je da celokupnu ratu plati kovanicama od po jednu kunu.

„Službenica je bez pogovora počela štampati naloge po kunu i unositi ih u kompjuter. Nemam nikakav prigovor na njen rad, bila je vrlo profesionalna. Naravno, dok je ona štampala naloge, stvorio se velik red i ljudi su negodovali. Razgovarala je sa mnom i šefica poslovnice i njen šef, ali nisam odstupao od svoje namere. Do završetka radnog vremena u 19 sati ištampali smo 54 ili 55 naloga po jednu kunu i onda sam odlučio da ištampa jedan veliki nalog na 3146 kuna tako da im još za ovomesečnu ratu dugujem oko 200 kuna. Taj ću iznos uplatiti ovih dana ponovno sve po kunu“, dodaje Maras.

Dok je on na jednom šalteru plaćao, ostali klijenti bili su primorani orijentisati se na drugi pa je radio otežano.

„Meni je jasno da banke rade za profit, ali mi nikako nije jasno kolika je njihova nezainteresovanost za klijente i za dogovor s nama koji imamo kredite u švajcarskim francima. Na takav potez najviše me povukla činjenica da su mnoge porodice koje nisu mogle plaćati svoj kredit deložirane iz svojih stanova ili kuća, upravo zbog toga što su iznosi kredita odleteli u nebo“, ističe Maras.

U Splitu svih sedam banaka koje su tužili članovi “Franka” ima svoje poslovnice, pa Maras tvrdi da im mogu blokirati rad na način za kojim je on posegnuo.

„Možda se u udruženju “Franak” i odlučimo za takvu akciju“, kaže Maras, čiji je otac pre osam godina podigao kredit od 60.000 franaka na 13 godina. Do sada su banci isplatili nešto više od 30.000 franaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com