Bosanci napravili Yugo 45 na struju

Profesor Sabahudin Vrtagić, magistar Semir Šakanović i učenici Međunarodne škole u Sarajevu razvili su auto na solarni pogon. Ali, ne radi se o bilo kom automobilu već o legendarnom Yugu 45, koji je preuređen pa umesto benzina kao popogonsku energiju koristi sunčevu svetlost, piše portal Klix.ba.

yugo2

Solarni Yugo duži je za 95 cm, a Vrtagić objašnjava da je upravo to bio jedan od najkomplikovanijih zadataka prilikom izrade jer je trebalo raseći automobil, produžiti ga i potom ponovno spojiti.

Yugo je tako postao dvosed jer je zadnji deo automobila rezervisan za solarne panele i akumulatore. U automobil je ugrađen električni motor iz viljuškara, a njegova sadašnja snaga je šest kilovata.

Kad je prosečno sunčan dan, u roku od desetak sati moguće je napuniti jedan od četiri akumulatora, a kada nema sunca akumulatori se mogu puniti i specijalnim punjačem.

yugo

U automobilu je ostao izvorni mjenjač s pet brzina i rikvercom, ali sada automobil ima i dve električne brzine.

Vrtagić kaže kako je prilikom testiranja ostvarena maksimalna brzina od 70 kilometara na sat, ali da će pravi testovi tek uslediti kada automobil bude registrovan i kad izađe na neki od puteva.

Nažalost, problem je registracija automobila. Naime, zakoni u BiH ne poznaju električne automobile, a posebno ne poznaju automobile na solarni pogon.

„Mi nemamo zakon o električnim vozilima, e sad kako će oni njega nazvati stvarno ne znam. Možda ga nazovu električni četverotočkaš ili nešto slično“, rekao je Vrtagić za Klix.

On dodaje da je projekt vodio sa svojim učenicima, koji su mu pomagali u svemu od prikupljanja novca do same izrade automobila: „Naravno, nisam im smeo dati da rade neke stvari koje mogu biti opasne, kao što je rad s istosmernom strujom, ali su u ostalim fazama projekta dali puni doprinos“.

Učenici pak tvrde da im je teško izdvojiti šta je bilo najinteresantnije prilikom rada na ovom projektu.

„Kad smo počinjali s ovim projektom svi su nam govorili da je to nemoguće, da ćemo na pola puta odustati. Ali, evo svima smo dokazali da to nije nemoguće“, rekao je Asim Topčić, jedan od učenika koji su radili na ovom projektu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com