Terorizam nije opravdan razlog za otkazivanje turističkog putovanja

Evropska unija je donela direktivu po kojoj se i okolnosti nepoznate u trenutku sklapanja ugovora sa turističkom agencijom mogu smatrati kao opravdan razlog za otkazivanje aranžmana uz pun povraćaj sredstava, ali ta direktiva još nije ugradjena u zakonodavstvo ni jedne zemlje članice, pa ni Hrvatske. Tako da teroristički napadi u Barseloni nisu razlog zbog koga bi agencije morale da odlože putovanje do te destinacije, ponude drugu ili vrate pare putnicima koji uopšte više ne žele da putuju.

U takve razloge zasad se ubraja samo bolest putnika ili smrt člana njegove uže porodice.

Sa takvim pravnim stanjem stvari su se suočili školski odbori u hrvatskim srednjim školama čiji su maturanti ovih dana trebalo da otputuju baš u Barselonu. Jedno matursko putovanje do tog španskog grada staje oko 4.000 kuna – oko 550 evra. Ministarstva prosvete i spoljnih poslova Hrvatske savetovala su odlaganje putovanja.

Suočeni sa činjenicom da povraćaja novca nema, roditelji nekolikih zagrebačkih gimnazija odlučili su da njihova deca ipak putuju – uvereni su da je Barselona sada najbezbedniji grad na svetu i da za mesec dana neće biti bezbednija. Televizijske kamere su posvedočila o oduševljenju maturanata zbog ovakve odluke.

Retke škole su uspele da sa agencijama ugovore odlaganje putovanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com