Pao ključni dokaz da je Todorić izvukao 1,2 milijardu kuna iz Agrokora

Visoki kazneni sud u Zagrebu odlučio je da je knjigovodstveno – finansijsko veštačenje poljske revozorske kuće KPMG, na kome se temelji optužnica o izvlačenju 1,2 milijarde kuna Agrokora u periodu od 2006 – 2017,nezakonito, preneo je HRT.

Sud je to veštačenje, sledstveno odluci, izbacio iz sudskih spisa u predmetu protiv Todorića i njegovih 14 saradnika.

U obrazloženje odluke sud je, kako prenosi HRT, naveo sledeće :

“ Trgovačko društvo KPMG Poljska,kome je u ovom predmetu bilo povereno veštačenje nije postupilo po nalogu državnog tužioca jer nije u celosti izradilo nalaz i mišljenje, nego samo deo koji se odnosi na zaključak. No, taj zaključak se zasniva na podacima, koje su izabrali, pregledali, analizirali, sortirali i zatim preveli saradnici ‘hrvatskog tima’ tj. KPMG Croatia, kome je KPMG Poljska uz znanje državnog tužioca, poverio izradu tog dela nalaza i mišljenja „.

Sud je naveo, prenosi HRT, da je veštak iz društva KPMG Poljska radio ukupno 412 sati na nalazu i mišljenju, dok su dvoje višerangiranih menadžera i dvojica asistenata menadžera KPMG Croatia radili 4632 sata, pa se evidentno ne radi o minornom, pomoćno tehničkom pomaganju.

A prema nalazu Suda, KPMG Croatia je time došao u sukob interesa budući da je od 31.decembra 2007.do 19.juna 2019.godine, dakle i nakon postavljanja prinudne uprave, poslovao s Agrokorom, a taj se“ kompleksan, dugogodišnji i lukrativni poslovni odnos sadržajno preklapa s predmetom veštačenja „.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com