Papa Franja pozvao Ukrajinu da pokaže hrabrost, podigne belu zastavu i pregovara

Papa Franja je dao intervju Švajcarskoj radio – televizijskoj stanici RSI, koji u celosti treba da bude emitovan 20.marta,a čije delove već prenose mediji kako na Zapadu tako i u Rusiji.

Kako prenosi ruski list Komersant, pres sekretar Vatikana Mateo Bruni već je dao objašnjenje za deo intervjua, koji će zasigurno podići mnogo prašine.

Naime, papi je postavljeno pitanje u kome se nalazio i izraz „bela zastava“,a koje se odnosilo na njegov stav u sporu izmedju onih koji misle da bi Ukrajina trebalo da se preda i onih koji misle da bi se time ozakonile akcije druge strane.

U svom odgovoru, papa je tako upotrebio izraz iz pitanja u smislu „prekida ratnih dejstava i primirja, do koga bi se došlo hrabrošću pregovaranja“, objasnio je Bruno.

„To je stvar interpretacije. Po mom mišljenju, najjači je onaj ko vidi situaciju, misli o svom narodu, ima hrabrosti da podigne belu zastavu i vodi pregovore“, odgovorio je na postavljeno pitanje papa Franja.

On je dodao :

„Reč ‘pregovori’ je hrabra reč. Kad vidite da trpite poraz, da stvari baš ne idu dobro, treba imati hrabrosti za pregovore“.

Izvode iz intervjua preneo je i nemački javni servis ARD.

„Ne stidite se da pregovarate pre nego što bude gore… Pregovarati nikad ne znači predati se. To je hrabrost da se zemlja ne vodi u samoubistvo“, poručio je papa i zapitao se, kako prenosi ARD, koliko će mrtvih biti na kraju rata izmedju Rusije i Ukrajine.

Papa Franja je ponovio da su jedini dobitnici rata trgovci oružjem i pozvao da se uključe i svetske sile kako bi došlo do pregovora.

ARD ocenjuje da „Kijev u ratu koji traje već više od dve godine, sve više zapada u defanzivu. Ukrajinski vojnici na frontu pate zbog nedostatka municije – izmedju ostalog i zbog oklevanja sa daljom vojnom pomoći iz SAD“.

Delove intervjua objavio je i portal na ukrajinskom i ruskom jeziku strana.ua pod naslovom „Rimski papa nazvao Ukrajinu stranom koja u ratu s Rusijom gubi“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com