Pariske prodavnice luksuza zebu od pada prometa

Masovna otkazivanja rezervacija u pariskim hotelima, kao posledica terorističkih akata počinjenih 13. novembra, veoma su zabrinula prodavnice luksuza u glavnom francuskom gradu. Od tog događaja posete poznatim pariskim robnim kućama Galeries Lafayette i Printemps smanjene su za 30 do 50 odsto, piše framcuski list Eko.

Galleries Lafayette

Posle Njujorka, Pariz je drugi grad na svetu po obimu luksuznih kupovina. A najbolji kupci luksuzne robe u svetu su Kinezi, podvlači Eko. Oni su zaslužni za jednu trećinu do 46 odsto svetskih luksuznih kupovina i čak 78 odsto tih kupovina obavljaju u inostranstvu.

Prošle, 2014. godine dva miliona Kineza je posetilo Francusku u kojoj se realizuje gotovo jedna četvrtina kupovina u evropskom sektoru luksuza. Kinezi Pariz najviše posećuju od januara do avgusta, to razdoblje kao termin za posetu glavnom francuskom gradu bira njih 49 odsto. Tako da se očekuje da teroristički napadi u Parizu svoj negativan uticaj na obim kupovina luksuzne robe pokažu u četvrtom kvartalu ove i tokom prvih devet meseci sledeće godine.

Kineskinje

Stopa rasta tržišta luksuzne robe pada poslednjih godina. Pošto je to tržiše 2013. godine poraslo za 13 odsto, rast mu je 2014. godine bio samo 3 odsto, a za ovu godinu se očekuje rast od 1 do 2 odsto. Do terorističkih napada u Parizu svetskom tržištu luksuza impuls je davala Evropa, privlačeći ih slabim evrom. Ali Kinezi bi sada, privučeni i slabim jenom, mogli da skrenu ka Japanu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com