Pefkohori: Letujemo li u Srbiji?

Natpisi na srpskom, konobari iz Srbije, Knjaz Miloš kisela voda u prodavnici… Ne, nismo u Srbiji, već nekih 750 kilometara južno od Beograda.

Pefkohori 2

Naravno, reč je o Pefkohoriju, jednom od najomiljenijih letovališta kada su turisti iz Srbije u pitanju. Ovde nas ima barem 70 odsto, tvrde lokalni turistički radnici.

I nije nas teško prepoznati. Ponekad nažalost. Tu je more peškira sa bojama zastave Srbije, tu su iste takve majice, neretko se iz apartmana, a Pefkohori je zapravo jedno veliko apartmansko naselje, čuju izdanci „narodne“ muzike, a veoma dobro se naši sunarodnici prepoznaju i po tetovažama sa pravoslavnim motivima.

Pefkohori

BG, NI, LE, ZR – to su bile najčešće registarske oznake na ulicama Pefkohorija, jer do ovde se stiže ili automobilom ili autobusom (turističke agencije povratnu kartu naplaćuju oko 70-80 evra). Avionom se može doći do Soluna, pa produžiti ovde, ali oni koji mogu da izdvoje za avionsku kartu do Soluna se uglavnom ne odlučuju da letuju u „sirotinjskom“ Pefkohoriju, za njih je već drugi prst poluostrva Halkidiki – Sitonija.

S obzirom da u Pefkohoriju, a i obližnjim mestima poput Haniotija i Polihrona preovlađuju turisti iz Srbije, ovde je letnje uhlebljenje našlo dosta mladih iz Srbije. Uglavnom rade za naše turističke agencije, u kafićima koji uveče postaju neka vrsta kluba i u ono malo hotelski organizovanih apartmana u Pefkohoriju. ž

školjke

Kada su cene pitanje tu se već završava svaka sličnost sa Srbijom. Dobro, giros se može naći isti novac kao i u Srbiji, oko 300 dinara, ali ako odlučite da sednete u restoran na šetalištu, koji ima toliko zbijenih stolova da više izgleda kao menza sa fantastičnim pogledom, onda se nemojte začuditi što ćete musaku, tradicionalno grčko jelo (sa krompirom, patlidžanom, mlevenim mesom i bešamel sosom) platiti od 6 pa do 8-9 evra. A morska hrana, lignje, školjke, škampi i sijaset riba, uglavnom ćete platiti od 10-11 evra po porciji pa naviše. Ukoliko niste baš avanturista koji u restoranu upitne higijene želi da jede škampe za 7 evra. Vaša odluka.

A sad voda. Ne morska, i ne ona gradska, a one su maltene ista stvar, već ona flaširana. Paket od šest flaša negazirane vode od litar i po može se naći i za manje od 100 dinara. Kada je voda u pitanju stalno se nude neke akcije. Te sniženje, te gratis, te ovo, te ono. Flaširana voda je jednostavno neophodna i nju ćete čak i u određenim kafićima, pre svega onima na plaži, dobiti besplatno uz naručeno piće ili hranu. Ostale cene, da se ne pretvorimo u pijačni barometar, su svakako veće nego u Srbiji. Evropska unija je to.

salata

Kada su ležaljke na plaži u pitanju, a one uvek idu uz suncobran, cena je od 3 do 5 evra. Doduše ove od 5 evra nismo našli, iako turistički radnici u Pefkohoriju tvrde da ih ima. Na samom kraju gradske plaže se nalaze tri zasebne plaže, Yalla, Flegra i Akrotiri. Tamo se ležajke ne naplaćuju, ali je potrebno naručiti barem jedno piće po ležajci. A pića su uglavnom od 3,5 evra pa naviše, a ogromna voćna salata, primera radi, košta oko 8 evra. I savet, ukoliko želite limunadu precizirajte da želite svežu limunadu, jer ćete inače završiti sa ovde popularnom Fantom s ukusom limuna. A na plaži Akrotiri možete i iznajmiti skuter, pedalinu, učiti da skijate na vodi…cene su slične onima u Srbiji. Ima tu i skrivenih plaža, onih ko sa razglednice, ali za njih ćete ipak morati malo da istražujete, ne možemo vam baš sve napisati.

Wi-Fi imaju maltene svi lokali. Ali ga i nemaju. Da pojasnimo, Wi-Fi postoji, ali u većini slučajeva ne radi ili slabo radi ili radi pa ne radi. Nerviraćete se prva dva-tri dana, a posle ćete se navići. Ipak ste iz Srbije.

Dakle, logično je pitanje, da li Vlada Srbije i za Pefkohori dodeljuje vaučere za smeštaj?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com