Peugeot se vraća korenima: Lav ili maca?

Šta vam prvo padne na pamet kada su francuski automobili u pitanju? Da li je to komfor ili možda elegantni dizajn? Ako spadate u grupu vatrenih obožavalaca brzine i adrenalina za volanom, na koji automobil pomislite pri izgovaranju tri slova – GTI? Za slučaj da ste pomislili isključivo na Golf GTI trebalo bi da se prisetite najlegendarnijeg „hot hatch“ automobila prošlog veka – Peugeot 205 GTI 1.9.

Peugeot je, nakon mnogo promašaja kao što su 206 GTI i 207 GTI, ali i nakon više nego uspešnog debitovanja 208 GTI 2014. godine odlučio da se vrati korenima i oproba se u borbi za krunu u „hot hatch“ segmentu.

2016-peugeot-308-gti-270-hplik-motorla-geliyor

Nedavno je počela sa prodajom nešto „blaža“ verzija hečbeka – Peugeot 308 GT, koja je svoj 1.6-litarski agregat sa 200 konjskih snaga preuzela iz svog mlađeg brata 208 GTI, ali dobra vest je da je kompanija odlučila da pravu poslasticu vernim ljubiteljima brzih automobila posluži sredinom ove godine.

Verovali ili ne, Peugeot je na Goodwood festivalu brzine prvi put zvanično prikazao novi model kojim će ići prsa u prsa sa automobilima kao što su Renaultsport Megane i Golf 7 GTI , sa „najvrelijim“ modelom do sada – 308 GTI.

2016-Peugeot-Sport-308-GTi-Body-Kit

Ovaj automobil biće najbrži serijski proizvod francuske kompanije i pokretaće ga 1.6-litarski agregat sa četiri cilindra koji oslobađa 270 konjskih snaga i 330 Nm obrtnog momenta (6.0 sekundi do 100 km/h), dok će biti dostupna i nešto slabija verzija sa 250 konjskih snaga (6.2 sekunde do 100 km/h) koja, kao i snažnija verzija, dostiže maksimalnu brzinu od oko 250 km/h. Oba agregata biće uparena sa 6-stepenim manuelnim menjačem i ispunjavaće Euro 6 normu.

Ali, to nije sve. Svi automobili biće opremljeni Torsen mehaničkim diferencijalom sa sistemom ograničenog proklizavanja da bi se sprečilo klizanje prednjeg dela automobila u oštrim krivinama. Naravno, bezbedno zaustavljanje ovog automobila pri velikim brzinama prepušteno je karbonskim diskovima od 380mm (napred) koji su razvijeni, ni manje ni više, u Peugeot-ovoj karijeri u trkama.

Za odlično ležanje u krivini zaduženo je specifično prednje oslanjanje koje podrazumeva nove opruge kao i čitavih 100 procenata kruću zadnju torzionu osovinu u odnosu na standardni Peugeot 308. Još jedna od ključnih razlika između verzije GT i GTI je ta što je GTI za 11mm niži od GT verzije što će doprineti sigurnosti i stabilnosti automobila.

PEUGEOT_308GTi_1506JS070

Unutrašnjost nove GTI verzije ne razlikuje se previše od GT verzije baš zbog toga što Peugeot želi da zadrži minimalistički dizajn svog modela, naravno ako izuzmemo prelepa sportska sedišta sa crvenim štepom koji se nalazi i na kontrolnoj tabli, kao i menjač sa kojim smo se sreli i u 308 RCZ R verziji ovog automobila.

Peugeot se potrudio da spoljašnji izgled automobila prati njegovu snagu ispod haube. Postavljeni su novi prednji i zadnji branik sa dve izduvne cevi, spojler na gepeku i nove felne od 19 inča.

PEUGEOT_308GTi_1506JS021-e1434611781580

Ipak, da li je to dovoljno da ovaj lepotan „proždere“ svoju konkurenciju ili je Peugeot stvorio samo još jednu bezopasnu macu koja samo ume da prede?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com